Rezultati „Analize poseta muzejima i turista istočnoj Srbiji“

ZAJEČAR – Muzeji u istočnoj Srbiji daju značajan doprinos turističkoj ponudi našeg regiona, pokazali su rezultati „Analize poseta muzejima i turista istočnoj Srbiji u periodu 2015 – 2020. godine“, koju je izradio RARIS u saradnji sa muzejima istočne Srbije. Analiza je razmatrana na zajedničkom sastanku RARIS-a i muzeja istočne Srbije na kojem je dogovorena dalja saradnja na jačanju konkurentnosti turizma istočne Srbije kroz povećanje vidljivosti i boljem pozicioniranju ponude kulturnog nasleđa istočne Srbije.

Na sastanku u Regionalnoj agenciji za razvoj istočne Srbije analiziran je broj posetilaca muzejima u gradovima Boru i Zaječaru i opštinama Sokobanja, Knjaževac, Boljevac, Negotin, Kladovo i Majdanpek.

RARIS je zajedno sa muzejima iz regiona uradio ovu analizu pre svega zbog zajedničkog rada na podizanju turističke konkurentnosti Borskog i Zaječarskog okruga.

Muzeje u našem regionu je u periodu od 2015. do 2020. godine posetilo je ukupno 808.688 posetilaca. Broj posetilaca muzeja je pre pandemije Korona virusa porastao u periodu 2015. do 2019. godine za 28 procenata, pa je prosečan broj poseta muzeja u regionu u ovom periodu 151.045.

Najposećeniji lokalitet u ovom periodu bio je Lepenski Vir  sa oko 45.000 posetilaca godišnje. Iza Lepenskog vira nalazi se lokalitet Feliks Romulijana koji godišnje poseti u proseku oko 30.000 posetilaca. Ovim lokalitetom gazduje Narodni muzej Zaječar koji je najposećeniji muzej u regionu sa prosečnom godišnjom posetom od oko 46.000.

Analiza je pokazala da domaći posetioci čine u proseku oko 85, a stranci oko 15%. To znači da je muzeje proteklih godina prosečno godišnje posetilo oko 20.000 stranaca, što je povećanje od 2,4 puta, a grupne posete čine u proseku oko 75% posetilaca muzeja i lokaliteta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *