Rezultati rada PU Bor u 2023. godini

U Policijskoj upravi Bor, održana je konferencija za novinare na kojoj su izloženi rezultati rada PU Bor u prvih osam meseci tekuće godine. Konferenciji su prisustvovali načelnik PU Bor Zoran Milijić, zamenik načelnika PU Bor  Perica Arsić , načelnik Odeljenja policije PU Bor Danko Kržanović i načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Bor Miša Dinčić.

BOR – U Policijskoj upravi Bor, održana je konferencija za novinare na kojoj su izloženi rezultati rada PU Bor u prvih osam meseci tekuće godine. Težište aktivnosti službenika Policijske uprave Bor, ali u globalu i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije u ovom periodu jeste na bezbednosti učenika i škola kao i na reviziji naoružanja u legalnom posedu, rečeno je na konferenciji.

Policijska uprava Bor je pre početka školske godine izvršila analize bezbednosti učenika i škola u borskom okrugu, održali smo sastanke sa svim relevantnim subjektima obrazovnog sistema i napomenuli da će naše prisustvo u školama i okolini biti permanentno. Krenuli smo i u realizaciju projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, i od početka školske godine do sada održali smo 28 predavanja u osnovnim školama sa područja borskog okruga. Nisu zanemareni ni ostali segmenti policijskih nadležnosti. Tokom prvih osam meseci ove godine, PU Bor registrovala je 721 krivično delo iz svih oblasti kriminaliteta, što je za oko 14 dela manje u odnosu na prošlu godinu. U oblasti opšteg kriminaliteta imamo 628 krivičnih dela, gde je procenat rasvetljenosti  krivičnih dela na preko 70 posto, ukupno smo rasvetlili 190 krivičnih dela izvršenih od strane nepoznatog izvršioca. U oblasti suzbijanja narkomanije podneli smo do sada 91 krivičnu prijavu, desetak manje u odnosu na prethodnu godinu ali je niz predmeta još uvek u radu, tako da će taj broj biti maltene isti kao i prethodne godine, ako ne i veći. Za osam meseci  je zaplenjeno 17 kilograma narkotika, u odnosu na dva kilograma u toku prethodne godine“, rekao je Zoran Milijić načelnik PU Bor.

Odeljenje policije PU Bor dugo godina preduzima niz preventivnih i represivnih mera i na uspostavljanju stabilnog reda i mira.

„Za period januar – avgust 2023. godine, iz oblasti javnog reda i mira podneto je 194 prekršajnih prijava, oko 6 procenata manje u odnosu na prošlu godinu. Napominjem da nismo imali teže narušavanje javnog reda i mira, ni u grupi niti na javnim okupljanjima.  Što se tiče bezbednosti u školama, pored svih aktivnosti koje preventivno preduzimamo, imali smo ukupno 126 događaja i pojava registrovanih na terotoriji PU u Boru gde postoji 41 škola.  Tu beležimo smanjenje od oko 14 posto u odnosu na proteklu godinu.  Na 408 javnih okupljanja, mahom sportskog karaktera, gde je prisustvovalo oko 73 hiljade građana, nismo imali narušavanje javnog reda i mira. Po potragama je nađeno ukupno 100 lica, izvršeno je 967 zahteva za proveru oružja i oko 1400 drugih provera kao“, rekao je Danko Kržanović,  načelnik Odeljenja policije PU Bor

Odeljenje saobraćajne policije je u toku ove godine nastavilo sa otkrivanjem i sankcionisanjem saobraćajnih prekršaja.

„Za osam meseci ove godine dogodilo se 216 saobraćajnih nezgoda, za 8,8 procenata manje nego prošle godine. Od tog broja 132 nezgode su bile sa nastalom materijalnom štetom, a u 84 nezgode bilo je nastradalih lica. Među njima, 9 lica je poginulo, 27 teže i 83 lica lakše povređeno. Pored redovnih sprovodili smo i pojačane kontrole saobraćaja. Sačinjeno je ukupno 1045 prekršajnih prijava, 10 634 prekršajnih naloga, zadržano je 106 lica pod uticajem alkohola i 38 lica pod uticajem psihoaktivnih supstanci“, naveo je Miša Dinčić načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU Bor.

Podaci koje su izneti na konferenciji pokazuju da Policijska uprava Bor uspešno izvršava sve zadatke koji su u njihovoj nadležnosti, kako bi bezbednost građana bila na visokom nivou, zaključeno je na konferenciji za novinare Policijske uprave Bor.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.