Mužjak risa koji je polovinom novembra prošle godine pronađen povređen na teritoriji Nacionalnog parka Đerdap, oporavljen je u borskom Zoološkom vrtu i danas je vraćen u svoje prirodno stanište. Reč je o jedinki staroj oko četiri godine, na koju je naleteo automobil na Đerdapskoj magistrali.

BOR – Nakon dva i po meseca oporavka u borskom Zoo vrtu, mužjak risa koji je pronađen povređen na Đerdapskoj magistrali nadomak Nacionalnog parka Đerdap, preuzeli su stručnjaci Ministarstva za zaštitu životne sredine i jedinka je vraćena u svoje prvobitno stanište. Proces zalečenja je takođe pratio tim eksperata resornog ministarstva, s obzirom na to da je ris retka, ugrožena i zaštićena vrsta u Srbiji. Ova životinja nije bila dostupna javnosti jer bi to ugrozilo proceduru pripreme za povratak u divljinu.

Procenjuje se da na prostoru čitave Srbije ima svega od 40 do 60 jedinki risa što je svakako mali broj za prirodne uslove koji ovde postoje. Ris pripada krupnim predatorima i kao takav održava funkcionalnost i stabilnost eko sistema u kome obitava„, naglasio je prof. dr Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta u Beogradu, član tima zadužen za oporavak i vraćanje ove životinje u prirodu.

Rista, kako su ga nazvali stručnjaci Nacionalnog parka Đerdap, je prva jedinka risa sa GPS ogrlicom koju će nositi u narednih godinu dana. Dobijeni podaci koristiće se za utvrđivanje veličine teritorije ove grabljivice.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.