„Rtanjski kotlić“ u Mirovu kod Boljevca

BOLJEVAC – Meštani Mirova, jednog od najmanjih sela na području opštine Boljevac, odvažili su se da pokrenu gastro takmičenje u kuvanju pasulja. Ove godine, četvrti put se krčkao pasulj u kotlićima, a umeće u kuvanju ovog tradicionalnog srpskog jela, odmerilo je deset ekipa iz okolnih mesta. Ambijent ovog podrtanjskog sela je privukao i goste iz Aleksinca.

Uz dobro druženje, svaka ekipa je pred posetioce iznela i sopstvene  specijalitete i svako je imao malu kulinarsku tajnu vezanu za kuvanje pasulja. Najbolji pasulj je onaj koji uz razne dodatke zadrži svoj autentični ukus, otkrio nam je Zaviša Janković, profesionalni kuvar i predsednik žirija ovogodišnjeg takmičenja, uz pohvale organizatorima.

Za predstavnike mesne zajednice Mirovo, organizacija takmičenja je svake godine novi izazov, ali će, kako kažu, nastaviti dalje, pošto su ga prvi inicirali na području opštine.

Pasulj se kuvao i u velikom kazanu, za sve goste i posetioce, uz obilje slanih i slatkih specijaliteta.

Ove godine, gosti iz Aleksinca su skuvali najbolji pasulj i kao nagradu dobili kotlić, za neka buduća takmičenja u kulinarstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.