RTB Bor: Četiri miliona evra mesečni račun za struju

BOR – Rudarsko-topioničarski basen Bor uplatio je tokom novembra 439 miliona dinara na ime dugovanja za utrošenu električnu energiju. Prema rečima generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, mesečni troškovi kombinata bakra za električnu energiju kreću se oko četiri miliona evra, a ukupni dug za struju trenutno iznosi sedam do deset miliona evra.

RTB ima dugove za struju iz prethodnog perioda, dodao je Spaskovski gostujući u jutarnjem programu TV Pink, ali je naglasio da će oni biti vraćeni, jer je to obaveza po Unapred prihvaćenom planu reorganizacije preduzeća, koji je Apelacioni sud odobrio krajem novembra. Usvajanjem UPPR-a poverioci su se izjasnili da je bolje da RTB Bor nastavi sa radom i da vrati 10 odsto dugovanja nego da se ugasi i na taj način je otpisano milijardu evra starih potraživanja uz obavezu da se preostali iznos isplati u roku od sedam godina.

Uz troškove za električnu energiju svakog meseca se za gorivo utroši oko dva i po miliona evra i ovi troškovi se redovno izmiruju, dok se za plate zaposlenih mesečno izdvoji pet miliona dolara. Prosečna plata zaposlenih je oko 62.000 dinara, nije veliki iznos za uslove u kojima rudari i metalurzi rade. Spaskovski je procenio da ima viška radnika i da bi po osnovu socijalnog programa iz kombinata bakra moglo da ode između 1.200 i hiljadu i po radnika.

Prema njegovim rečima RTB-u Bor je i dalje neophodan strateški partner za otvaranje novih rudnika, jer samo na taj način može da se proizvede dovoljno koncentrata iz sopstvenih sirovina za potrebe nove topionice. U njoj se sada uz domaći koncentrat, prerađuje i koncentrat iz uvoza, čija se prerada mnogo manje isplati u odnosu na preradu sopstvenog koncentrata. Zainteresovanih kompanija ima, među kojima je i jedna od najvećih kineskih rudarskih kompanija „Power China“, ali zvaničnih dogovora za sada nema niti bilo koja od kompanija postavlja bilo kakve uslove, naglasio je Spaskovski gostujući u jutarnjem programu Televizije Pink.

RTB Bor: Četiri miliona evra mesečni računa za električnu energiju, 19. decembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.