Rudnici u Boru prošle godine poslovali pozitivno

BOR – Ističući da je 2020. bila godina velikih investicija i da su poslovanje Rudnika bakra Bor obeležili novi radnici, nova oprema i nov pristup bezbednosti i zdravlju na radu, rukovodilac ogranka Serbia Zijin Copper, u čijem su sastavu tri rudnika metala i dva nemetala, Nebojša Videnović kaže da su ukupni rezultati RBB-a pozitivni. Najveća proizvodnja u ogranku RBB, ali i celoj kompaniji ostvarena je na površinskom kopu „Veliki Krivelj“.

U „Velikom Krivelju” je za godinu dana otkopano 10.345.685 tona rude, što je tri odsto više od plana i 25.949.160 tona jalovine, odnosno dva miliona tona više. U pogonu Flotacije „Veliki Krivelj” preradom je dobijeno 23.075 tona bakra u koncentratu, što je 1.287 tona preko plana, uz iskorišćenje od 87,35 odsto. Jedna od najvećih investicija u minuloj godini vezana je za otvaranje rudnika „Novo Cerovo“.

Uspešno su realizovani svi poslovi koji su prethodili početku proizvodnje u tom rudniku, raskrivanje ležišta počelo je aprila, a u maju su otkopane prve tone vlažne rude. Revitalizovan je pogon za pripremu mineralnih sirovina i to: drobljenje, mlinske sekcije i hidrotransport. Nabavljene su nova primarna i tercijalna drobilica, kao i pumpe za hidrotransport. Izgrađena je potpuno nova upravna zgrada kao i nov magacin, dok je objekat drobljenja i mlevenja revitalizovan i obnovljen“, rekao je Nebojša Videnović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *