BOR – Na mestu gde se sada nalazi malo ali duboko jezerce u borskom selu Tanda u vreme kralja Aleksandra ujedinitelja bio je rudnik gde se iskopavao   veoma redak kamen. Tu su radili meštani ali i ljudi iz drugih sela, kao i vojnici iz tog doba. Tovari kamena transportovani su do Donjeg Milanovca, a odatle brodom uz Dunav do Beograda. Od ovog retkog kamena iz Tande izgrađena je zdanje Skupštine Srbije. Kamena još uvek ima na ovom mestu, ali po obodu tako da meštani smatraju da je reč o ostacima koje su za sobom ostavili rudari.

„Neposredno posle ubistva kralja Aleksandra u Marselju rudnik je zatvoren. Nakon toga po nalogu Josipa Broza Tita majdan je ponovo otvoren i radio je još tri godine. Upućeni kažu da se u svetu samo na dva mesta može naći ova vrsta kamena. Dubina iskopa je bila 180 metara. Radilo se na veliko sa velikim brojem radnika. Kraljeva vojska je radila na početku. Sa konjima se izvlačio materijal. U selu ima nekoliko domaćinstava koja su iskoristila ovu vrstu kamena za gradnju mahom za zidanje česama na otvorenom, za ograde isl. Priča se i da je jedan nadgrobni spomenik izrađen od kamena iz Tande.“ – kaže Paun Ilić, meštanin čiji je otac radio u ovom rudniku.

Malo jezerce koje je ispunilo rudarska okna sada stoji kao spomenik vremenu kada se iz dubine zemlje iskopavao jedinstven kamen crveno-crne boje. Ko zna možda se odnekuda pojave neimari sa idejom da grade baš od ovog kamena i da ponovo otvore rudnik u zaseoku „Kulma Čulin“ na svega kilometar od centra Tande.    

[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2rooli“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *