Rudno ležište „Čukaru Peki“ – potencijal za ekonomski razvoj istočne Srbije

Stručni tim kompanije Rakita sastao se danas sa novinarskim ekipama, kako bi javnosti predstavio rudno ležište Čukaru Peki nadomak Bora i planove za otvaranje rudnika u gornjoj zoni ležišta. Trenutno je u toku izrada Studije opravdanosti, a do 2021. godine, kada će biti izgrađena postrojenja za preradu rude, trebalo bi da i rudnik postane operativan. Period eksploatacije procenjen je na 12 do 15 godina, a ono što je najznačajnije jesu različtii ekonomski i ekološki benefiti za lokalnu zajednicu.

BOR – Rudno ležište Čukaru Peki koje je tim kompanije Rakita pronašao u julu 2012. godine na šest kilometara južno od Bora, prema trenutnim podacima predstavlja najbogatije ležište bakra sa zlatom na Balkanu. Prema podacima koje je na sastanku sa medijima, izneo stručni tim kompanije, istažnim radovima utvrđeno je postojanje prosečno 2,5 grama zlata po toni, što je znatno bogatija ruda nego u drugim ležištima.

Na području obuhvaćenom istražnom dozvolom Brestovac-Metovnica, ovaj projekat predstavlja fokus kompanije Rakita i trenutno je u toku izrada Studije opravdanosti gornje zone, kako bi se procenila isplativost eksploatacije i prerade rude bakra sa zlatom. Prema trenutnim planovima, za kraj 2017. godine planirana je realizacija istražnog niskopa za nalazište u gornjoj zoni, dok je početak izgradnje objekata za eksploataciju i preradu rude u gornjoj zoni ležišta planiran za početak 2019. godine, nakon pozitivnih rezultata Studije opravdanosti i pribavljanja dozvola i odobrenja. Predviđena izgradnja postrojenja za preradu rude iz gornje zone, prema očekivanjima, trebalo bi da bude završena najkasnije do 2021. godine, kada bi do kraja godine i rudnik postao operativan. Period eksploatacije procenjen je približno na 12 do 15 godina, ali će vremenski okvir temeljnije biti utvrđen Studijom opravdanosti.

Čukaru Peki podeljen je u dve zone, gornju i donju. Trenutne studijske analize ukazuju na mogućnost otvaranja podzemne eksploatacije gornje zone na dubini od 450 do 850 metara. Pristup gornjoj zoni biće omogućen putem tunela sa nagibom, odnosno niskopa iz pravca Brestovca, koji će se najpre koristiti kao istražni niskop za uzimanje uzoraka radi tehnoloških proba kako bi se potvrdila isplativost daljeg ulaganja u razvoj gornje zone. Paralelno sa tim, plan je da se nastave i istraživanja donje zone koja je nižeg sadržaja rude, ali većeg obima.

Stručni tim kompanije Rakita sa novinarima je obišao i dva od 23 mesta na ovom području na kojima se trenutno rade istražna bušenja. Jedna od mašina istražuje donju zonu ležišta, pa je to i najdublja bušotina bakra do sada, dubine čak 2250 metara.

Cilj stručnog tima koji je razgovarao sa novinarima, jeste da javnosti predstavi sve aspekte otvaranja rudnika nadomak Bora, a to su pre svega ekonomski razvoj i očuvanje, odnosno nenarušavanje životne sredine. Ekonomski aspekt ogleda se u zapošljavanju lokalnog stanovništva i privlačenju potencialnih investitora, ali i saradnji sa domaćim kompanijama, korisnoj za širu zajednicu. Prema najavama nadležnih u kompaniji Rakita, do 2021. godine trebalo bi da budu završena postrojenja za preradu rude gde će se obavljati drobljenje, mlevenje i flotiranje, dok bi se o topljenju koncentrata najpre pregovaralo sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, koji već ima sve neophodne uslove.

Rudno ležište „Čukaru Peki“-potencijal za ekonomski razvoj istočne Srbije, 15. mart 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *