„Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava“ u Rudnoj Glavi

RUDNA GLAVA, MAJDANPEK – Rudna Glava je, posle dve godine pauze zbog korone, bila domaćin jubilarne 15. međunarodne manifestacije „Sačuvajmo gajde i stare igre od zaborava“, koja je osim domaćih instrumentalista i folklornih ansambala okupila i goste iz susedne Rumunije.

Kao organizatori veoma smo zadovoljni što i posle decenije i po uspevamo da okupimo čuvare bogatog folklora naše zemlje, ali i instrumenata koji polako odlaze u zaborav“, kaže Živorad Bogdanović, idejni tvorac ove manifestacije.

Došao sam sa Stare planine, gde živim i čitav život drugujem sa gajdama. Sviranje na ovom instrumentu, osim veštine, zahteva i priličan napor. Voleo bih kada bi među mladim generacijama bilo više interesovanja za sviranje gajdi, duduka i ostalih tradicionalnih instrumenata“, sa ljubavlju, ali i setom priča Jordan Vasiljević, jedan od učesnika ovogodišnje manifestacije, čiji je osnovni cilj sadržan u nazivu „Sačuvajmo gajde i  stare igre od zaborava“.

Tokom celodnevnog programa na bini, u Rudnoj Glavi, smenjivali su se kulturno umetnički ansambli sa koreografijama starih igara, kao i svirači gajdi, čije arhaično muziciranje se nalazi na bogatoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.