Samo stotinak budućih prvaka u opštini Majdanpek

MAJDANPEK – Prema kalendaru upisa u prvi razred osnovne škole, do 1. februara traje prijavljivanje budućih prvaka, kojih je iz godine u godinu sve manje na nivou Srbije, pa tako i u opštini Majdanpek.

U Osnovnoj školi „12. septembar“ u Majdanpeku posao koji prethodi zvaničnom upisu, koji počinje 1.aprila, privodi se kraju, a kao jednu od prednosti u ovoj obrazovnoj ustanovi navode to što se u školi još od 2007. godine realizuje program produženog boravka.

Ova praksa pokazala se veoma dobrom, kako za roditelje, tako i za decu, koja su u prilici da nakon redovne nastave, u školi, uz pomoć učitelja završe svoje domaće zadatke i da pritom preostalo vreme provedu u kreativnim igrama sa drugarima. Trenutno program produženog boravka pohađa petnaestak učenika prvog i drugog razreda, ali postoji mogućnost da taj broj bude i veći, ako se za to ukaže potreba“, naglašava Vesna Žikić, direktor OŠ „12. septembar“ u Majdanpeku.

Zbog višegodišnje izrazito nepovoljne stope prirodnog priraštaja, problem sve manjeg broja prvaka u opštini Majdanpek uočljiviji je u odnosu na neke druge krajeve u Srbiji. U prilog tome i podatak da će od jeseni prvi put u školske klupe sesti tek stotinak sedmogodišnjaka, što znači da će u proseku svaka od pet osnovnih škola, koliko ih je na području opštine, upisati tek po jedno odeljenje prvaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *