Sanacija korita Malog Peka i puta prema Rajkovoj pećini do kraja maja

MAJDANPEK – Opštinski Štab za vanredne situacije Majdanpek definisao je na današnjoj sednici kritične tačke i preventivne aktivnosti  na vodotocima drugog reda, kojih u opštini Majdanpek ima dosta.

Današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije prethodio je sastanak koji je inicirao Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova, na kojem je od predstavnika lokalne samouprave, nadležnih javnih preduzeća, kako lokalnih, tako i državnih, zatražena informacija o stanju vodotokova i identifikovanih klizišta. S obzirom na teritorijalnu veličinu opštine Majdanpek, na njenom području se nalazi veliki broj vodotokova, najviše u borskom i zaječarskom okrugu, pa je samim tim i dosta problema sa čestim izlivanjima. Prošle godine imali smo nekoliko poplava, čije posledice još uvek otklanjamo i u čemu nam značajnu pomoć pružaju velika javna preduzeća“, naglasio je Dragan Popović, predsednik Opštine Majdanpek.

Kako je zaključeno, do 1.aprila  treba utvrditi dinamiku radova u smislu čišćenja najprioritetnijih kanala i korita potoka i rečica, dok za problem održavanja voda prvog reda, misli se na Pek i Porečku reku, koje se često izlivaju, treba stupiti u kontakt sa Javnim preduzećem „Srbijavode“. Vezano za sanaciju identifikovanih klizišta biće kontaktiran republički Geološki zavod.

Do kraja maja, čulo se na današnjoj sednici Štaba, trebalo bi da bude završena sanacija korita Malog Peka i dela puta prema Rajkovoj pećini, koji su pretrpeli štetu prilikom prošlogodišnjih, junskih poplava. Vrednost radova je oko 11 miliona dinara, s tim što će lokalna samouprava obezbediti 70, a kompanija Ziđin 30 odsto sredstava.

U okviru dopunske tačke, u okviru koje je razmatrana aktuelna imunizacija protiv Kovida 19, na području majdanpečke opštine, rečeno je da je odziv solidan, ali bi mogao i morao da bude značajno veći, posebno u selima, zaključili su članovi Štaba za vanredne situacije Majdanpek.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.