Šansa za razvoj seoskog turizma

BOR – Seoski turizam, koji je, između ostalog, zbog pristupačnih cena, pogodan za porodične odmore, u Srbiji postaje sve aktuelniji. Ruralni turizam u svetu je veoma popularan, a prethodnih godina to postaje i trend u Srbiji, gde se sve više domaćinstava odlučuje da razvije ponudu i ugosti turiste iz zemlje i sveta. Interesovanje i turista i seoskih gazdinstava prepoznala je i država koja će u nerednom periodu ulagati u razvoj upravo seoskog turizma. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine početkom avgusta usvojilo je novi Pravilnik za podršku razvoju ruralnog turizma koji predviđa i do milion i dvesta hiljada dinara podsticaja po korisniku za investicije. Pravo na korišćenje podsticaja imaju vlasnici kategorisanih domaćinstava odnosno poljoprivrednih gazdistava, pravna lica i preduzetnici.

Na teritoriji opštine Bor trenutno su kategorisana dva seoska domaćinstva, u Gornjanu i u Zlotu, kao i sedam domaćinstava na Borskom jezeru i u Brestovačkoj Banji. Turistima je u ovim objektima na raspolaganju dvadesetak soba sa skoro 50 ležajeva.

Ovi podsticaji obuhvataju izgradnju novih objekata, radove investicionog i tekućeg održavanja postojećih, autentičnih seoskih objekata uz očuvanje narodnog graditeljstva i tradicionalne arhitekture, a radi pružanja ugostiteljskih usluga u poslovima domaće radinosti ili seoskom turističkom domaćinstvu. Takođe obuhvataju i dogradnju i adaptaciju kupatila, bazena, saune, kuhinje i uvođenje sistema centralnog grejanja, radove investicionog održavanja u cilju privođenja nameni autentičnih objekata na selu – vodenica, valjarica, vetrenjača. Podsticaji mogu da se koriste i za nabavku opreme i alata za obavljenje poslova koji se smatraju starim i umetničkim zanatima.

Podsticaji se utvrđuju u minimalnom iznosu od 30 odsto ukupne vrednosti pojedine prihvatljive investicije. Za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, podsticaji za mere ruralnog razvoja utvrđuju se u minimalnom iznosu od 45 odsto ukupne vrednosti. Podnosilac prijave može podneti samo jednu prijavu za korišćenje podsticaja u kalendarskoj godini, koja se može podneti za jednu ili više investicija iz pravilnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *