Saopštenje kompanije Srbija Ziđin Koper povodom neozbiljnih i apsolutno netačnih optužbi

BOR – Povodom nedavno plasiranih neistinitih informacija da Ziđin ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kompanije, saopštenjem za javnost oglasila se kompanija Srbija Ziđin Koper:

Nije naš posao da određujemo visinu rudne rente u Srbiji, ona je propisana Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara i mi ovaj, kao i ostale zakone poštujemo i ispunjavamo. Pored toga, Serbia ZiJin Copper je kompanija koja je nedavno svojevoljno i nedvosmileno prikazala svoje prihode, zaradu od izvoza, ali i prodaje svih zlatnih rezervi upravo Narodnoj banci Srbije, što je za ponos i naše kompanije i države u kojoj poslujemo.

Što se tiče nedavno plasiranih neistinitih informacija od strane Evropske zelene partije da ZiJin ispumpava vodu iz vodoizvorišta Lazareva pećina i prebacuje u Borsko jezero za potrebe kompanije, želimo da istaknemo da je kompanija upumpavala vodu u Borsko jezero od 6. maja do 12. jula ove godine, a razlozi za to su dijametralno suprotni od ovih navoda i kao i o svemu drugom što činimo, i o tome smo obavestili javnost. Naime, u saopštenju, koje smo 24. maja ove godine izdali, a više od dvadeset nacionalnih i lokalnih medija prenelo, jasno opisujemo razloge i količinu upumpavane vode u Borsko jezero. Detaljnije informacije su, takođe, sadržane u demantiju koje je kompanija poslala 27. jula ove godine, a kojem je pribegla prvi put za više od tri godine poslovanja iako je tokom ovih godina doživela mnogobrojne maliciozne napade i tendenciozna izveštavanja pojedinih medija.

Što se tiče radnji preuzetih na planini Starica u junu, takođe smo sve uradili u saglasju sa Zakonom. Ovu planinu, simbol grada Majdanpeka, nije potrebno da brane samozvani ekolozi i razni malobrojni aktivisti, jer je miniranje koje smo izvršili rađeno uz saglasnost Ministarstva rudarstva i energetike, po savetu i uz nadzor eminentnih stručnjaka sa Tehničkog fakulteta u Boru, a u interesu građana Majdanpeka, zbog njihove bezbednosti. Razlog je, kao što smo već navodili, napukla stenska masa koja je predstavljala opasnost za stanovništvo koje živi u naselju u podnožju ove planine. Tom prilikom su, da naglasimo, svi radovi uredno prijavljeni nadležnim institucijama i izvedeni u skladu sa nalogom rudarske i geološke inspekcije. Kao i uvek, trudimo se da svi naši postupci budu u skladu sa zakonom i u najboljem interesu zajednice u koju ulažemo, koju negujemo i u koju bezrezervno verujemo.

Svakodnevno investiramo u rudarstvo u Boru i Majdanpeku, i naglašavamo ono što svi relevantni faktori i institucije u Republici Srbiji i znaju, da se nikada ranije nije ovoliko ulagalo u očuvanje životne sredine, rekultivaciju zemljišta, ozelenjavanje, kao i u lokalnu zajednicu u celosti.

Razumemo da je deo nečije političke agende da čak i neosnovano napada, ali kao odgovorna kompanija, koja štiti svoj ugled, ugled svih zaposlenih i koja veoma ozbiljno pristupa ispunjenju svih svojih obaveza, nalazimo za shodno da reagujemo na ovakve neozbiljne i apsolutno netačne informacije, a koje je navedena partija objavila u svom saopštenju bez ikakve prethodne provere, navodi se u saopštenju Kompanije Srbija Ziđin Koper.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *