Šećerna bolest sve učestalija

BOR – Šećernu bolest u Srbiji ima oko 700.000 ljudi, u Boru više od 6.000. To su zvanični podaci, a procena je da je taj broj mnogo veći. Obolelih je sve više i među mladima i decom. Ubrzan način života, nedovoljno kretanje, a najviše neadekvatna i nerodovna ishrana su osnovni uzroci nastanka ove opake, hronične bolesti, koje i stručnjaci i laici nazivaju „tihim ubicom“.

 „ Dijabetest je hronična progresivna bolest koja zbog promena na krvnim sudovima i vaskularnog rizika kojeg nosi loša glikoregulacija dovodi do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, do oboljenja bubrega, nerava, a dijabetes je i najčešći uzrok netraumatskih amputacija donjih ekstremiteta. Dijabetičari koji nisu dobro regulisali šećer u krvi mogu da dožive bezbolne infarkte. Kad ih dijagnostikujemo oni su već ozbiljni srčani bolesnici. Dijabetes takođe dovodi i do šloga. Desetina broja registrovanih dijabetičara u Boru odmah dobija insulinsku terapiju. Ostali stanje regulišu posebnim režimom ishrane, a potom, prema potrebi oboleli će koristiti tablete ili insulin. „ naglasila je dr Branislava Radosavljević, internista.

I u Boru i okolnim selima se često organizuju preventivni pregledi i kontrole šećera u krvi. Organizuju se i tribine i edukativna predavanja o ovoj bolesti. Dijagnoza dijabetesa je veoma jednostavna, a prevencija je svakako najvažnija.  

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *