Sedamdeseti rođendan Planinarsko smučarskog društva “Ljuba Nešić” Zaječar

ZAJEČAR – Planinarsko smučarsko društvo “Ljuba Nešić” Zaječar  osnovano 6. avgusta 1950. godine, samo dve godine nakon osnivanja republičkog Saveza.  Bez prekida u radu, do današnjih dana članovi ovog drustva pohode vrhove i koračaju planinarskim stazama u zemlji i inostranstvu.

“Zanimljivo je I da se I pre toga planinarilo pod imenom Planinarsko društvo “Ljuba Nešić” i da su tadašnji mediji izveštavali o tome, ali se ovaj dan, kada je osnivački akt donešen uzima kao rođendan I od tada , punih sedamdeset godina, mi se trudimo da razvijamo planinarski sport, da planinarimo, da se družimo, da boravimo što više u prirodi I da razvijamo svest o ekologiji i boravku u prirodi”, kaže Milan Jovanović, predsednik PSD “Ljuba Nešić” Zaječar.

Kao najstarije u region, planinarsko- smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ je začetnik planinarstva u ovim krajevima, a iz njega su nastala sva druga društva koja se bave ovim sportom u Zaječaru. Za 70 godina postojanja osvojeno je bezbroj vrhova i predjene hiljade kilometara na planinarskim akcijama, međutim, pored prirodnih lepota, ono najbitnije je kako isticu planinari, čuveno planinarsko drugarstvo koje je se generacijama neguje i prisutno je na svakoj stazi. Jovanović dodaje da je korona, međutim poremetila planove za ovu godinu.

“Mi smo imali puno planova za ovu godinu. Bilo je tu i visokogorskih izleta u inostranstvu, ali kovid nas je sve sprečio, zatvorio je granice i onemogućio boravak većih grupa u planinama. Ove godine nismo uspeli u potpunosti dag a ostvarimo, ali se trudimo koliko god možemo da imamo aktivnosti, bile one klasične planinarske, ili ekološke, pošto je planinarstvo širok pojam I ono obuhvata mnoge delatnosti kao što su, alpinizam, speleologija, sportsko penjanje, trudimo se da sve to podstičemo i boravimo što više u prirodi.”

Danas Planinarsko smučarsko društvo „Ljuba Nešić“ ima preko 140 članova i najbrojnije je u regionu. Kada prođe korona, ponovo će održavati akcije svakog vikenda, od onih najtežih visokogorskih u inostranstvu do lakih izletničkih u okolini.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *