Sednica Parlamenta privrednika u RPK   

ZAJEČAR – U Zaječaru je održana sednica Parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga u proširenom sastavu – radionica za poslovnu zajednicu na temu „Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe u privredi“. Osim privrednika i predstavnika kompanija Ziđin Koper i Ziđin Majning, sednici su prisustvovali i predsednici Zaječarskog i Borskog upravnog okruga.

Na radionici su eksperti USAID projekta govorili o pravnom okviru za kupce/proizvođače u Srbiji, kako se postaje kupac/proizvođač, ekonomsko – finansijskoj analizi izgradnje solarne elektrane i mogućnostima za finansiranje takvih projekata, nedostacima pravnog okvira, barijerama i rizicima za investitore, a učesnici radionice imali su priliku i da se upoznaju sa primerom iz prakse i iskustvima u realizaciji jednog ovakvog projekta.

Cilj projekta je povećanje energetske efikasnosti u našem društvu i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije.

Ovo je šesta radionica koja je do sada organizovana na ovu temu, a Privredna komora je ovo prepoznala kao trenutno najaktuelniji problem.

Na sastanku se, između ostalog, čulo da jedno privredno društvo može ulaganjem u obnovljive izvore energije da troškove smanji čak tri puta, kao i da se cela investicija može da isplati u periodu od 8 do 10 godina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.