Selo Ilino – oaza mira

BOLJEVAC, ILINO – Za sve koji traže odmor u netaknutoj prirodi, Selo Ilino u Opštini Boljevac nudi upravo takvu malu oazu mira. Ilino ima osamdesetak žitelja, ali zahvaljujući naporima lokalne samouprave, Turističke organizacije, kao i Mesne zajednice, ovo mesto postaje sve atraktivnije za razvoj seoskog turizma.

Ilino je još jedan od turističkih potencijala naše opštine. Ispred vas je Zavičajna kuća vajarke Ljubinke Savić Grasi koju turisti rado posećuju, ovde je i Edukativni centar koji je izgrađen preko projekta prekogranične saradnje i planiramo da u narednom periodu dobije punu namenu kroz organizovanje radionica, izradu suvenira, starih zanata i rukotvorina, a planiramo da ovde organizujemo i edukativna predavanja za razvoj seoskog turizma“, kaže Dragan Milojević, direktor Turističke organizacije Opštine Boljevac.

Poučeni prošlogodišnjim iskustvom, kada se za odmor u Srbiji tražilo mesto više, meštani Ilina su veoma zainteresovani za bavljenje turizmom.

Kada se prođe kroz selo evidentno je da ima velikog pomaka jer se meštani sve više odlučuju da urede svoje domaćinstvo i ponude turistima koji žele da uživaju u čistom planinskom vazduhu, zdravoj izvorskoj vodi sa Ilinskog vrela i domaćoj kuhinji. Ima apartmana i konaka sa etno kafanom, u izgradnji su još tri, četiri apartmana a još dva domaćinstva su već podnela dokumentaciju za kategorizaciju objekata“, kaže  Milojević.

Selo Ilino uređeno je u etno stilu, pa ceo ambijent odaje utisak domaćinske atmosfere, što pre svega privlači turiste iz velikih gradova, koji žele da se izoluju od gradske gužve i oslobode stresa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *