SENI 26. Republičke sportske igre paraplegičara i kvadriplegičara Srbije u Boru

0

BOR – U organizaciji Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije, u Boru i na Borskom jezeru, četvrti put se održavaju SENI Republičke sportske igre. 26. Dvodnevne igre, koje su okupile veliki broj takmičara iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Slovenije, otvorio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je istakao da je u Boru u toku uređenje pristupnih puteva i staza ispred javnih ustanova, ali i mnoge druge aktivnosti na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom.

Svi ste vi šampioni za sve nas, za mene pogotovu, zato što i pored nedostatka sredstava i brige, i dalje uspevate da osvajate medalje za državu Srbiju. Vi ste ponos države Srbije i ja vam čestitam zbog toga. Takođe, vam želim da svi danas budemo pobednici i  želim vam da se uvek iznova srećemo na ovim terenima. Zahvaljujem se ljudima iz kompanije RTB koji su pomogli upravo kroz ovaj Hotel, da ovde bude ovako dobro,  a zahvalio bih se i vama u Savezu što ste Bor izabrali kao lokaciju i destinaciju za održavanje ovako lepih igara i lepog dešavanja za sve nas“, rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

Sportske igre paraplegičara i kvadriplegičara održavaju se u cilju  promocije sporta među osobama sa povređenom kičmenom moždinom i drugim oblicima invaliditeta.

Naše republičke sportske igre su prvenstveno praznik druženja, pozitivne energije i razmene iskustava i škola za sve one koji se nažalost, po prvi put susreću sa povredom kičme i invalidskim kolicima“, kaže potpredsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Slaviša Savić.

Prvog dana igara u Sportskom centru u Boru, održani su turniri u streljaštvu, stonom tenisu i pikadu, a drugog su na sportskim terenima hotela Jezero na Borskom jezeru na programu bile atletske bacačke discipline: bacanje kugle, koplja, diska i čunja, kao i turnir u šahu. Uz brojne takmičare, igrama su prisustvovali i proslavljeni srpski paraolimpijci.

Ja sam svoje prve atleske korake napravio upravo na ovakvom skupu. Preporučio bih i šampionima i početnicima da se ugledaju na nas i da ako žele da ostvare neki cilj da ulože u sebe, maksimalno se posvete sportu i rezultat neće izostati. Medalja će kad tad biti oko vrata i biće srećni kao mi“, rekao je Nebojša Đurić, svetski rekorder u bacanju diska.

Kao članici reprezentacije Srbije moji uspesi su razne medalje na svetskim otvorenim turnirima. Dosada nisam imala priliku da osvojim medalju na evropskom ili svetskom takmičenju ili paraolimpijadi, ali radim na tome jer san mi je kao i svakom sportisti da odem na Paraolimpijadu i osvojim neku od većih medalja“, kaže član stonoteniske reprezentacije Ana Prvulović.

Republičke sportske igre su centralni događaj Saveza i udruženja paraplegičara i kvadriplegičara i ujedno najmasovnije okupljanje osoba sa invaliditetom. U zahvalnost što već četvrti put podržava organizaciju takmičenja i pomaže rad saveza, gradonačelniku Bora Aleksandru Milikiću i skupštini grada uručene su zahvalnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *