Sertifikati za polaznike IT obuke

BOR – Razvoj informacionih tehnologija i kompletne sfere IT poslovanja jedan je od najvažnijih ciljeva u Srbiji, posebno ukoliko se uzme u obzir da su stručnjaci  iz Srbije sve cenjeniji u svetu, a prihodi i broj  kompanija koje se bave ovakvom delatnošću su sve veći.

Krajem prošle godine u Boru je pokrenut projekat kreiranja IT centra, čije je uređenje finansiralo Ministarstvo trgovine, telekomunikacije i turizma i obuke budućih preduzetnika koju je finansirala kompanija Rakita.

Trenutno u IT centru u školi Branko Radičević ima sedam stalnih korisnika i dve firme. Boranka Lidija Golubović je dugo tražila posao, kucala je na vrata mnogih firmi, ali uzalud. Onda je ove godine saznala za obuke iz IT preduzetništva i za samo nekoliko meseci na osnovu stečenog znanja registrovala turističku agenciju koja radi u IT Centru.

„Interesovala me je edukacija o Internet marketingu koje je držao diplomirai turizmolog . Nakon stečenog znanja tokom obuke ubrzo sam registrovala firmu i upotrebila sva stečena znanja kako bih unapredila poslovanje. Na raspolaganju nam je sjajan coworking prostor koji koristimo po simboličnoj ceni i otvorene su nam sjajne mogućnosti razmene mišljenja i iskustva“ – kaže Lidija Golubović, direktor Turističke agencije „Rio“

Znanje o Internet marketingu bio je cilj i Mariji Mitrović. Interesovanje za informacione tehnologije pokazuje nekoliko godina unazad, ali je tek nakon otvaranja borskog IT centra uspela u svojoj nameri.

„U IT centru su realizovane sjajne i jako korisne obuke. Ostvario se moj san, da postanem preduzetnik i to u IT centru u kome sam sada stanar po simboličnoj ceni i sa odličnim timom saradnika. Ovaj coworking prostor daje mi mogućnost da sa kolegama sarađujem u više oblasti, da radimo zajedno, dopunjujemo svoja znanja i dodatno se usavršavamo“ – kaže Marija Mitrović, vlasnik agencije „Kupi u Boru“

Nakon pokretanja projekta “IT preduzetništvo” kompanija Rakita je sa izdvojenih 12.000 dolara omogućila neposrednu realizaciju šest vrsta obuka za 120 polaznika koji čekaju zaposlenje a imaju određena znanja iz informacionih tehnologija. Budući preduzetnici su se edukovali za grafički dizajn, web marketing, web programiranje, IT preduzetništvo, IT pravo i IT administraciju.

„Drago mi je da smo u saradnji sa kompanijom Rakita i Ministarstvom trgovine, telekomunikacije i turizma realizovali ovaj projekat do kraja, jer smo imali isti cilj, a to je otvaranje mogućnosti za zaposlenje mladih i da unapredimo IT predzetništvo koje, i pored velikih kapaciteta, u Boru nije bilo razvijeno.  IT Centar je prostor u kome će raditi i učiti članovi IT zajednce koji i te kako imaju iskustva na internetu, a sada očekujemo da se umreže i da zajednički rade na projektima“ – naglašava Zoran Milojević iz Obrazovno kreativnog centra.

Za ovaj vid pomoći kompanija Rakita je nedavno dobila nagradu od fondacije B92 za učešće u kampanji „Bitka za znanje“.

Sertifikati za polaznike IT obuke, 29. novembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=dEBOf_k8S6w

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *