Šira ovlašćenja za podizanje novca

0

BOR, SRBIJA – Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, Narodna banka Srbije počela je da primenjuje Instrukciju o načinu privremene isplate novčanih sredstava s dinarskih i deviznih tekućih računa korisnika platnih usluga i pružanja usluge novčane doznake.

To podrazumeva da, za razliku od vanrednog stanja, davanje jednokratnog ovlašćenja za podizanje novca, neće biti ograničeno samo na penzionere. Njega će ubuduće moći da daju i stariji od 55 godina, osobe na lečenju ili smeštene u ustanovi socijalne zaštite, oni kojima je oduzeta poslovna sposobnost, zatim osobe koje su lišene slobode, kao i korisnik kome nije izdata platna kartica na osnovu koje bi mogao raspolagati novčanim sredstvima s tekućeg računa.

Na ovaj način može se isplatiti do 100 hiljada dinara mesečno. U taj iznos ne uračunava se novac koji se isplaćuje s računa korisnika po osnovu penzije, kao ni novac koji je na tekući račun korisnika prenet po osnovu drugih davanja javnih sredstava, recimo naknada za slučaj nezaposlenosti, kao i dečji dodatak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *