Selo Krivi Vir je od davnina poznato po autohtonoj rasi ovaca i kvalitetnom ovčijem siru. Meštani su ove godine odlučili da u slavu sira organizuju „Sirijadu“, koja je okupila dvadesetak proizvođača sa područja opštine Boljevac. Osim izložbe sira predstavljeni su i drugi proizvodi domaće radinosti, a manifestacija je organizovana u okviru „Miholjskih susreta sela“, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za brigu o selu. Osim Krivog Vira, sredstva za organizaciju „Miholjskih susreta“ dobilo je i selo Mirovo, gde će se 3. septembra održati takmičenje u kuvanju pasulja – „Rtanjski kotlić“ 2022.

 

BOLJEVAC, KRIVI VIR – Ovčji, kozji, kravlji, dimljeni, sir sa dodatkom začinskog bilja. Sve su to mogli probati posetioci „Sirijade“ u Krivom Viru. A kvalitet čuvenog ovčjeg sira leži u podneblju i načinu pripreme.

„ Zato što je ovde čista priroda, vazduh je takav i mislim da je to presudno, anaravno i metoda pripreme“ kaže Dragana Pujkić iz Krivog Vira koja se bavi proizvodnjom ovčjeg sira.

Meštani kažu da je pre pola veka na proplancima oko Crnog Timoka bilo više od 15.000 krivovirskih žuja. Danas tek nekoliko stotina, a najveće stado ima farmer Vojkan Joksimović.

„Situacija je bila mnogo bolja do pre nekoliko godina. Mogao sam da se pohvalim prodajom, bilo je kupaca. Sada kasne subvencije, nema kupaca za jaganjce. Jedino smo zadovoljni prodajom sira, a cena je oko hiljadu dinara“, kaže Vojkan Joksimović.

Nostalgija za rodnim krajem i želja da se obnove napuštene kuće, u ovom slučaju i „Sirijada“ kao povod, okupila je mnoge koji su davno napustili selo, ali i one koji bi da uspostave neke nove veze.

„ Često dolazim. Nasledila sam imanje i kuću od svojih predaka. Cilj nam je da ovom manifestacijom privučemo mlade da se vrate svojim korenima i da naše selo oživi kao nekada“ , kaže Dragana Veljković iz Paraćina.

Selo u kome iz krečnjačkih dubina izbija Crni Timok postaje sve atraktivnije i za turiste koji se mogu osvežiti na Vrelu, videti kako radi obnovljena vodenica i probati čuveni krivovirski sir.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *