Skupština Sindikata rudara Srbije: Najznačajnije potpisivanje kolektivnog ugovora

0
BOR – Najznačajnije aktivnosti Sindikata rudara Srbije u 2014. godini bile su usmerene ka povećanju broja članova sindikata i pregovorima sa menadžmentom o potpisivanju pojedinačnih Ugovora o radu sa zaposlenima, kako bi se jasno definisalo radno mesto koeficijent i zadaci radnika, rečeno je na godišnjoj skupštini ovog sindikata.
U 2015. godini najznačajnije je potpisivanje opšteg Kolektivnog ugovora, koji bi trebalo da potpuno zaštiti zaposlene prilikom prelaska RTB-a Bor u jedinstveno preduzeće.

„Najznačajnijij uspeh Sindikata rudara Srbije u protekloj godini bilo je potpisivanje pojedinačnih ugovora o radu, što je veoma značajno za sigurnost svih zaposlenih u RTB-u Bor. Naredni cilj, koji je već počeo da se realizuje je potpisivanje Kolektivnog ugovora, u kome će biti definisana sva prava radnika RTB-a Bor. Skupština Sindikata rudara Srbije je donela odluku javnim glasanjem da će kolektivni ugovor RTB-a Bor biti potpisan samo ako su u njemu sadržana sva stečena prava radnika. To podrazumeva pravo na regres, isplatu smenskog rada, jubilarnih nagrada i sve ostale stavke kojih ima u kolektivnim ugovorima koji za sada važe. Znamo da RTB Bor mora se transformiše u jedinstveno preduzeće do kraja maja u tu neće biti odlaganja. Svi dokumenti su u završnoj fazi. Kolektivni ugovor će u tom prelazu zaštiti radnike. Naš je cilj da se RTB Bor ponosi proizvodnim rezultatima, kao što se ponosimo izgradnjom nove topionice.“
– kaže Ljubiša Miljković, predsednik Sindikata rudara Srbije.
 
Dosadašnjem predsedniku Sindikata rudara Srbije Ljubiši Miljkoviću jednoglasno je na skupštini dato poverenje da nastavi da obavlja tu funkciju. U narednom periodu aktivnosti će biti usmerene i na razdvajanje rada od nerada u kombinatu bakra jer je, prema perčima članova skupštine sindikata, to jedini način da RTB Bor opstane i da na tržištu posluje pozitivno. U kombinatu bakra nema dovoljno radnika u proizvodnji, a zadatak menadžmenta bi trebalo da bude da reorganizacijom svakom zaposlenom nađe posao na kome će dati najbolje rezultate.
Prošle godine članovi ovog sindikata aktivno su pomagali poplavljena područja, bili angažovani na rasčišćavanju posledica i odvojili značajna metrijalna sredstva za pomoć, rečeno je još na sednici Sindikata rudara Srbije, kojoj su osim članova sindikata prisustvovali i predstavnici rukovodstva Rudnika bakra Bor.
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2fu6zh“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *