Srbija na čelu Saveta OEBS-a

Srbija je danas i zvanično od Švajcarske preuzela predsedavanje Savetom OEBS-a, čime je postala prva zemlja bivše Jugoslavije na čelu te organizacije. Prema rečima prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, najveći izazovi biće terorizam i kriza u Ukrajini.
BEČ – Srbija je danas i zvanično od Švajcarske preuzela predsedavanje Savetom OEBS-a, čime je postala prva zemlja bivše Jugoslavije na čelu te organizacije. Prema rečima prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, najveći izazovi biće terorizam i kriza u Ukrajini. On je naglasio da međunarodna zajednica treba da ostane budna pred postojećim i novim terorističkim pretnjama i da Ukrajina ostaje centralno pitanje kojim će se OEBS baviti ove godine.
Šef srpske diplomatije podsetio je ovom prilikom i na Helsinški završni akt i istakao da je naša odgovornost da dosledno delujemo u odbrani samih normi i principa ovog dokumenta. Principi koji dominiraju u tom nasleđu su dijalog i kompromis, mirno rešavanje sporova, jačanje poverenja, solidarnost, odgovornost i saradnja. To će biti glavne premise našeg predsedavanja kojima ćemo se rukovoditi u rešavanju aktuelnih izazova sa kojima smo suočeni – istakao je Ivica Dačić i dodao da će moto Srbije na čelu OEBS-a biti „ponovo jačanje vere i poverenja u cilјu stvaranja pozitivne agende za budućnost“. Dačić je rekao i da Srbija namerava da zajedno sa Trojkom – Srbija, Švajcarska i Nemačka, radi sa glavnim akterima na iznalaženju miroljubivog rešenja krize u Ukrajini, putem dijaloga.
 
OEBS kao organizacija postoji četiri decenije, u njoj je 57 država, a Srbija je član od 2000. godine. Za godinu dana Srbiju će na ovoj funkciji zameniti Nemačka.
 
Na poziv OEBS-a u Beču borave i predstavnici deset medija iz Srbije, uglavnom nacionalnih mreža. Radio televizija Bor je jedina regionalna  medijska kuća koja je, zahvaljujući dobroj saradnji sa ovom organizacijom i programima na jezicima nacionalnih manjina, dobila poziv da prisustvuje sastanku Saveta, a predstavlja je direktor Vladan Novović.
 
[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2esiip“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.