Smanjen broj nezaposlenih

BOR-Na evidenciji krajem aprila bilo je 9.480 nezaposlenih, za hiljadu manje nego u istom periodu prošle godine. Najviše bez posla je u Boru četiri hiljade i tri stotine, skor upola manje u Negotinu, hiljadu i sedam stotina u Majdanpeku i hiljadu i pet stotina u Kladovu.

 Za vreme i posle vanrednog stanja usled pandemije korona virusa u velikom broju gradova u Srbiji nezaposlenost je povećana. Na području Borskog okruga se smanjuje.

„U prethodnoj godini se između 300 i 400 lica zaposlilo u Ziđinu, a bilo je i sporadičnih zapošljavanja, tako da se na neki način broj nezaposlenih stabiliozovao“, rekla je Lidija Načić, direktor filijale NSZ u Boru.

Jedna od mera je podrška poslodavcima koji iz budžeta Republike Srbije dobijaju po 200 hiljada za novozaposlenog. Očekivanja su, takođe, da se u ovoj godini u Boru otvori 50 radnji, a budući preduzetnici dobiju  po 250 hiljada dinara. Značajna mera posebno za mlade ljude je stručna praksa. Osim što stiču iskustvo, dobijaju i mesečnu nadoknadu od 20 do 25 hiljada dinara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *