Sniženje starosne granice za odlazak u penziju

0

BORSKI OKRUG – Na području Borske filijale PIO fonda, u četiri opštine borskog okruga, trenutno ima oko 35.000 penzionera iz kategorija: zaposlenih, samostalnih delatnosti, vojnih penzionera i poljoprivrednika. Fondu PIO-a svakodnevno pristižu i novi zahtevi za penzionisanje, posebno bivših zaposlenih koji su radom na rizičnim radnim mestima, uz beneficirani radni staž ostvarili i pravo na snižavanje starosne granice za odlazak u penziju.

Ono što je bitno za filijalu Bor jeste da u opštinama koje pokriva, u Borskom okrugu, posluju dva rudnika, gde su uslovi za sticanje prava najčešće starosne penzije po osnovu sniženja starosne granice, a uslov za to je rad na radnim mestima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem. Takođe, na ovom području je i Hemijska industrija Prahovo koja već desetak godina radi smanjenim kapacitetom. U ovom preduzeću sproveden je postupak privatizacije i s obzirom da su četiri pravna lica pred završetkom stečaja, većem delu osiguranika treba izdati uverenja o navršenom stažu na beneficiranim radnim mestima“ kaže Verica Čarapić, direktor Filijale PIO fonda u Boru.

Starosna granica, snižava se po osnovu rada u otežanim uslovima, na tzv. beneficiranim radnim mestima i određuje se na osnovu koeficijenta uvećanja.

Ako je stepen uvećanja staža 12/14, to znači da se za 12 meseci provedenih na radu priznaju dva meseca uvećanja, a uslov je da je osiguranik na tom radnom mestu proveo najmanje pet godina. U tom slučaju se starosna granica na svakih pet godina snižava za jednu godinu“. Kada se radi o koeficijentu 12/15, sam koeficijent govori da je reč o težim uslovima rada, štetnijim po zdravlje, koliko god da su poslodavci prilagodili proces rada, osavremenili i zaštiti zdravlje i težinu poslova sveli na neki opravdani proces, obaveza zaposlenog je da na tom radnom mestu provede četiri godine, da bi mu se starosna granica snizila za jednu kalendarsku. Da bi imao pravo na umanjenje starosne granice kod koeficijenta 12/16 radnik mora da na radnom mestu provede 3 godine, odnosno kod koeficijenta 12/18 godinu i 6 meseci“, ističe Verica Čarapić.

„To su izuzetno teški poslovi, koji su štetni po zdravlje, sa otežanim uslovima rada i za sniženje potrebno je da zaposleni na tom radnom provede godinu i 6 meseci. Kod takvih radnih mesta najranije sniženje starosne granice počinje da se vrši od navršetka 50-te godine života. U svim ostalim kategorijama sa koeficijentom 12/14,12/15 i 12/16 najranije sniženje moguće je tek sa navršetkom 55 godina života“, kaže Verica Čarapić, direktor Filijale fonda PIO u Boru.

Osiguraniku se snižava starosna granica ako je najmanje 2/3 od ukupno navršenog staža osiguranja ostvario na radnim mestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

 

Sniženje starosne granice za odlazak u penziju, 10. decembar 2017 (RTV Bor)

https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=au47aQKZdsg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *