Spaskovski: Usvajanjem UPPR-a bivši sadašnji radnici RTB-a ostvaruju sva prava

0
Ova godina u Rudarsko topioničarskom basenu Bor ostaće upamćena po dve značajne stvari. Prva i najvažnija je početak rada nove topionice, a druga je izrada Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća koji obezbeđuje sigurnost svim radnicima.

BOR – Završetak izgradnje nove topionice i njeno puštanje u rad obeležili su 2015. godinu u RTB-u Bor. Po prvi put borani i radnici kombinata bakra prvomajske praznike dočekuju praktično bez dima, iako topionica radi punim kapacitetom.

„Krenula je nova topionica i nova fabrika sumporne kiseline. Sada s pravom, potpuno uveren mogu reći da od sledeće nedelje dima neće biti. Još nekoliko dana pojavljivaće se ispadi, ali kraće prirode. Već od utorka ili srede, kada krenu konvertori imaćemo potpuno čisto nebo. Ono što sam govorio protekle tri i po godine mi smo i ostvarili.“ – rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

U martu je završen izuzetno značajan dokument koji će RTB-u Bor omogućiti izlazak iz restrukturiranje. Unapred pripremljen plan reorganizacije značiće mnogo za zaposlene u kombinatu bakra, ali i za  bivše i sadašnje radnika, invalida rada druge i treće kategorije Rudarsko-topioničarskog basena Bor, koji imaju privremena rešenja za penziju. Merama sadržanim u UPPR-u njihov problem će biti rešen.

„Unapred pripremljeni plan izlaska iz restrukturiranje znači sigurnost radnicima RTB-a Bor da će ostati u državnoj kompaniji. Nema privatizacije, idemo na stoprocentno državno vlasništvo. Stav Vlade Republike Srbije je da RTB Bor treba da ostane državna kompanija. zato molim sve penzionere, invalide rada i građane da malo sačekaju da završimo UPPR. Onda će oni dobiti sve ono što traže sada. Dobiće od države Srbije. Vlada stoji iza toga i podržava ovakav UPPR da bi i ti problemi bili rešeni. Njegovim usvajanjem ljudi ostvaruju svoja prava.“ – naglasio je Spaskovski.

Do sada problem invalida rada nije mogao da bude rešen, i pored uključivanja centrale PIO i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, jer nema zakonskih mogućnosti za to osim regulisanja svih poreskih obaveza iz proteklog perioda i to za sve zaposlene u Basenu.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2ona9r“ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *