Spaskovski: Veća proizvodnja iz sopstvenih sirovina

BOR – Proizvodni rezultati koje Rudarsko-topioničarski basen Bor ostvaruje godinama su sve bolji, zahvaljujući stabilnom i preciznom radu nove topionice, ali i znatno većoj rudarskoj proizvodnji u Boru i Majdanpeku. Zahvaljujući pomoći države za raskrivanje ležišta „Južni revir“, brži dolazak do rude i veću proizvodnju kupljeno je šest kamiona „belaza“, bager, bušilica i buldozer. Kombinat bakra iz budžeta Republike za obrtna sredstva dobio dve milijarde dinara. Tim novcem RTB je platio struju i repromaterijal, a sopstvena sredstva u istoj vrednosti oslobodio je za kupovinu rudarske opreme u Majdanpeku radi povećanja proizvodnje.

Prilikom nedavne posete predstavnika Vlade Srbije Majdanpeku, generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski podsetio je da Srbija i RTB raspolažu rezervama od milijardu i 340 miliona tona rude, a da samo u Majdanpeku ima 400 miliona tona rude, dovoljno za 50 godina rada.

„Od prve rude nas deli 120 metara i 16 miliona tona raskrivke koju moramo ukloniti. Dok to ovde radimo, rudu otkopavamo sa Andezitskog prsta, gde takođe treba da siđemo 160 metara ispod aktuelnog nivoa i to ćemo raditi narednih 12 meseci. Pune efekte od nove opreme očekuje do kraja godine i to kroz povećanje godišnje proizvodnje za 4.000- 4.500 tona bakra u koncentratu više nego prošle godine. Već u sledećoj očekuje se sedam do 7,5 hiljada tona bakra više nego ove godine. Moram da kažem i to da smo završili novu topionicu i da ona danas uspešno radi, a dima u Boru više nema. Bitno je i to da se u njoj topi koncentrat koji je 60% do 65% iz domaćih sirovina, a ostatak je iz uvoza. Iz uvoznih sirovina, na ime uslužne prerade, zarade nema, pa nas to primorava, pogotovo sada kada je cena bakra dobra, da što pre otvorimo naše rudnike. Tu mislim na „Cerovo“ koje je nadomak Bora i ima ogromne rezerve preko 210 miliona tona rude. Time popunjavamo topionicu i ostvarujemo znatno veću zaradu. Ulaganja u „Cerovo“ su oko 250 miliona dolara, to nije mali novac, ali je novac koji se mora uložiti za dve i po, najviše dve godine i sedam meseci. Otvaranjem „Cerova“ i povećanjem proizvodnje u Jami prihodi RTB-a Bor bili bi znatno veći, a to bi značilo i veće učešće kompanije u BDP-u države, što je prvi i poslednji cilj.“ -rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski i naglasio da je RTB prošle godine ostvario prihod od 200 miliona dolara, a da do kraja ove očekuje 320 miliona dolara.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.