Srbija Ziđin Koper ugostila studente i profesore Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu

0

Dvadesetak studenata Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, u pratnji svojih profesora, obavilo trodnevnu stručnu praksu na površinskom kopu “Veliki Krivelj” i u rudniku Jama”

BOR –  Poslednjih dana maja studenti i profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu posetili su u organizovanim grupama najveći površinski kop u sastavu Srbija Ziđin Koper i najstariji rudnik podzemne eksploatacije. Povod posete bila je trodnevna stručna praksa za studente treće i četvrte godine, kao i master studija. Gostima iz Beograda su poslovanje i planove rudnika “Veliki Krivelj” i “Jama” predstavili rudarski inženjeri sa dugogodišnim iskustvom, dok su se zaposleni u Sektoru ljudskih resursa potrudili da studentima prva poseta Boru ostane u najlepšem sećanju.

Njih 20-ak sa studijskog programa “rudarsko inženjerstvo” imalo je priliku da u “Velikom Krivelju” razgleda savremeni dispečerski centar, provoza se kopovskim saobraćajnicama, vidi kako se otkopava i drobi ruda, ali i sazna koliko je kompanija u proteklih pet godnina uložila u očuvanje životne sredine. Budući mladi inženjeri prvi put su se sreli sa velikim rudarskim mašinama i kamionima, a prilikom posete čuli su kako se pod otvorenim nebom i u svim vremenskim uslovima proizvodi ruda bakra. Fasciniranost veličinom površinskog kopa, tehnologijom, kapacitetima, ali i ljubaznošću zaposlenih nisu ni pokušavali da sakriju.

Ovo je jedno sjajno iskustvo! Posle ove posete sam još sigurnija da ću se opredeliti za površinsku eksploataciju ležišta mineralnih sirovina. Prezentacija je bila zanimljiva, a imali smo i mogućnost da postavimo dodatna pitanja i dobijemo odgovore do najsitnijih detalja. Uopšte nisam zamišljala da su sve ove mašine toliko velike i da su kapaciteti ogromni. Oduševili su me teški kamioni i sa kakvom se lakoćom kreću rudnikom sa teretom od 240 tona. Mogla bih sebe da zamislim u ovom rudniku i svesna sam da je terenski posao veoma naporan”, kaže studentkinja Teodora Vukojčić, jedina dama u grupi.

Njen kolega Luka Stefanović oduševljen je tehnologijom koja se primenjuje u rudniku “Veliki Krivelj” i kaže da dosad nije video sličnu.

Kapaciteti su neverovatno veliki! Oduševljen sam kamionima, bagerima i celokupnom mehanizacijom. Rado bih prihvatio da se stručno usavršavam u Srbija Ziđin Koper. Zainteresovan sam za površinsku eksploataciju i žao mi je što je ova poseta kratko trajala. Sigurno ću i naredne godine doći na praksu”, priča Luka Stefanović.

Grupa budućih inženjera koja se prvi put spustila u rudnik podzemne eksplatacije bila je, takođe,  puna utisaka.

Iako je na trećoj godini studija, Nikola Vagurić iz Loznice bio je dobro informisan o borskom rudniku starom više od 120 godina. Kaže da je uživo sve mnogo impresivnije nego što je zamišljao i da se mnogo pažnje posvećuje tome da zaposleni budu dobro obučeni i bezbedni.

Većina njih kaže da je tek sada stekla realnu sliku o svom budućem zanimanju, pošto na fakultetu imaju mogućnost da rudarsko inženjerstvo sagledaju samo iz teoretskih predavanja, dok je uživo sasvim druga priča.

Studentima su, po rečima profesora Filipa Miletića, ovakve radne posete modernim rudnicima dragoceno iskustvo. Dodao je da je 2016. godine kao student posetio rudnik “Veliki Krivelj” i kazao da su pozitivne promene u proizvodnom procesu i mehanizaciji očigledne. Takođe, naglasio je da su razgovori o stručnom usavršavanju u Srbija Ziđin Koper i mogućnostima koje kompanija pruža kroz program prakse i zapošljavanja mladih inženjera studentima bili veoma korisni, te se nada da će neki od njih svoju profesionalnu karijeru graditi u Boru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *