Stabilan budžet, subvencije za poljoprivredu i pohvale za rad javnih ustanova u Boru

BOR – Najznačajnije odluke koje su usvojene na šestoj sednici Skupštine grada Bora bile su o realizaciji lokalnog budžeta u prošloj godini, kadrovskim pitanjima, radu javnog sektora, subvencijama za poljoprivrednike i pitanjima ekologije

Prema izveštaju i odluci o završnom računu grada Bora za 2018. godinu, ostvareni priliv u budžet prošle godine bio je 2 milijarde 307 miliona dinara, dok su rashodi iznosili dve milijarde i 71 milion dinara, tako da je ostvaren suficit u budžetu.

„Priliv u budžet nikada nije bio veći nego u 2018. godini i to nam je omogućilo da planiramo ulaganja i poboljšamo kvalitet života u gradu, od asfaltiranja ulica do ulaska u izradu značajnih projekta koji će omogućiti smanjenje troškova u javnom sektoru. Stabilan priliv u budžet nastavlja se i ove godine.“ – rekao je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

„Mi smo na osnovu analize prihoda u budžet u 2018. godini napravili budžet za ovu godinu, koji je gotovo u hiljadu dinara tačan. To samo znači da kritike o nerealnom planiranju budžeta, koje smo u nekoliko navrata imali priliku da čujemo, svakako ne stoje.“ – naglasio je Dragan Žikić, predsednik Skupštine grada Bora.

Većina odbornika opozicije nije prisustvovala sednici. Iz koalicije „Mi ili oni – ujedinjeni za Bor“ prisustvao je samo Predrag Balašević koji je kritikovao izdvajanje za subvencije javnim preduzećima.

„Mislim da se nije ništa značajno promenilo. Subvencije koje se izdvajaju da bi Toplana i Vodovod opstali su i dalje veoma značajna stavka u budžetu i to je najveći problem“ – rekao je  Predrag Balašević iz koalicije „Mi ili oni – ujedinjeni za Bor“

Odbornici su između ostalog prihvatili odluke o organizaciji Gradske uprave, mesnih zajednica i mogućnosti za imenovanje lokalnog ombudsmana, odnosno zaštitnika građana u Boru i programi poslovanje javnih ustanova u Boru.

Na mesto direktora Turističke organizacije Bor imenovana je po završenom konkursu, dosadašnji v.d. direktora ove ustanove Maja Bakoč, a za mesto v.d. direktora Biznis inkubator centra imenovan je Radojica Trailović.

Usvojena je i odluka o subvencijama za poljoprivredne proizvođače kojom je predviđeno 60 odsto više izdvajanja, odnosno 25 miliona dinara za ovu namenu i odluka o korišćenju fonda za zaštitu životne sredine prema kojoj će biti postavljene nove merne stanice za kontrolu kvaliteta zemljišta, vode i vazduha u okolini Bora.

Jedine tačke koje su povučene sa dnevnog reda bile su razrešenje i imenovanje članova školskog odbora u OŠ „Petar Radovanović“ u Zlotu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.