LUKA- Porodica Radulović pre dve godine preselila se iz Tande u Luku. Nije se odrekla poljoprivrede, ali se od svaštarenja preorijentisala na voćarstvo. Za početak, Davor i Žaklina podigli su podno planine Stol, u ekološki čistoj sredini, manje površine pod kupinom i malinom.

„Zasadili smo maline dvadesetak ari i imamo hektar kupine, pa ćemo da vidimo koliko će nam se isplatiti, jer cena kupine prošle godine je bila 40 dinara za kilogram“, rekao je Davor Radulović.

Pošto ima dovoljno zemlje Davor ima i ambiciozne planove, da širi površinu pod malinama i kupinama, ali i da zasadi nove voćne vrste. Ukupno bi, kaže, zasadio do pet hektara.

„Planiram da proširim zasade pod malinom i kupinom, ali i da zasadim hektar dunje“, kaže Davor Radulović.

S obzirom na probleme u plasmanu voća, Davor i njegova supruga Žaklina su odlučili da otvore i otkupno mesto, jer ga u ova dva najudaljenija sela u borskoj opštini zvanično nema.

„Osim uz podršku muža, ovakvu odluku sam donela i uz podršku meštana, jer nemaju gde da plasiraju proizvode. Nema tržišta i zato nema ni interesovanja. U početku ću samo da otkupljujem šumsko voće“, rekla je Žaklina.

Iako ne može sa sigurnošću da tvrdi da će im voćarstvo omogućiti sigurnu egzistenciju mladi bračni par iz Luke ne odustaje. Iznalaze i druge mogućnosti za opstanak, jer se nadaju i veruju da će im selo, ipak, pružiti ono što ne može grad. Pogotovo Luka koja ima prirodne lepote, kao retko koje selo u istočnoj, pa i celoj Srbiji.

Štalu zamenili voćnjacima, 7. februar 2017. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *