„Stari“ dimnjak odlazi u istoriju

BOR – Značajno obeležje rudarstva i metalurgije u Boru su, svakako dimnjaci, simboli teško stečenog novca, ali i višedecenijskog gušenja u sumpor-dioksidu. Jedan od njih će ovih dana otići u istoriju odnosno biće srušen. I to stariji, niži dimnjak koji je podignut u Prvoj fazi izgradnje RTB-a Bor daleke 1961. godine. Zidali su ga Crnotravci i to od cigala.

Iako ga zovu „stometarski“, prvi dimnjak visok je 98 metara i služio je za emisiju gasova koji se stvaraju u plamenoj peći, prolaze kroz kotlove, hlade se kroz filter i ispuštaju u vazduh bez prerade u Fabrici sumporne kiseline. Na ovom dimnjaku uvek su izlazili neprečišćeni gasovi. Od kada je stara Topionica zaustavljena, a plamena peć ugašena, on više nema nikakvu funkciju, sem takozvanu muzejsku vrednost.

Razorni zemljotres u Rumuniji, 1977.godine oštetio je ovog borskog džina.

Vrh je bio polomljen, a telo napuklo. Posao sanacije poveren je opet iskusnim Crnotravcima. Oštećenja su za kratko vreme sanirana. Dograđeni su betonski prstenovi i on je nastavio da služi, da dim šalje što je moguće više iznad grada.

U Drugoj fazi izgradnje Basena 1971. godine, Bor je dobio još jednog Golijata, drugi dimnjak koji je od svog prethodnika bio viši za 52 metra, ali razlika nije vizuelno izražena, jer je on izgrađen na 30-ak metara nižoj nadmorskoj visini. Gradili su ga neimari iz firme „Vatrostalna“ u Zenici. Napravljen je da dugo traje. Spolja su postavljeni betonski prstenovi, a iznutra ojačani čelikom.

Ovaj dimnjak služio je za ispuštanje viška gasova sa konvertora i prženja odnosno reaktora. U suštini, svi gasovi odatle prerađivani su u staroj Fabrici sumporne kiseline, ali je ponekad, ili zbog lošeg kvaliteta gasova ili zbog nedovoljnog kapaciteta stare „Sumporne“, višak išao kroz ovaj dimnjak. Otkad je počela da radi nova Topionica, kroz veliki dimnjak izlaze prečišćeni gasovi iz nove Fabrike sumporne kiseline.

Sve u svemu, iz kruga Topionice i rafinacije bakra biće uklonjen jedan od simbola Prve faze izgradnje borskog kombinata bakra, izgrađen pre šest decenija, a koji odavno nije u funkciji. Njegov mlađi i viši „brat“ ostaće da i dalje svedoči o vremenu povećanja delatnosti rudara i metalurga, ali i grada koji je iz Bor sela prerastao u Grad bakra. Nostalgičari bi rekli da je stari dimnjak simbol posla, para i boljeg života, a ekolozi da je on bio višedecenijski zagađivač vazduha Bora i okoline. Suština je da se proizvodni proces menja i prilagođava potrebama privrede i da se nefunkcionalni delovi sistema eliminišu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.