Staze urbane mobilnosti u Boru

BOR – Borsko Udruženje „Sigurne staze“ uz podršku Beogradske otvorene škole i „USAID-a“ realizuju projekat „Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora“. Cilj projekta je unapređenje bezbednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture za sve učesnike u saobraćaju sa posebnim akcentom na decu, starija lica, osobe sa invaliditetom i bicikliste na teritoriji grada Bora kroz kreiranje inovativne internet platforme “mobilitybor.com” koja će omogućiti građanima da dodaju komentare, predloge i sugestije.

Namera je da se izmeni odluka o tehničkom regulisanju saobraćaja, da se da predlog koje bi ulice mogle biti u takozvanoj zoni 30 odnosno zoni usporenog saobraćaja. Takođe, gde bi trebalo da postoje pešačke i biciklističke staze i trake, parkinzi za bicikle… U konceptu održive urbane mobilnosti prednost se daje ranjivijim učesnicima u saobraćaju poput dece, starijih lica, osoba sa invaliditetom, majki sa dečijim kolicima. Da se ravnomerno rasporedi saobraćaj u gradu. Osim motornih vozila i pešaci i biciklisti moraju imati prostor“, naglasio je Igor Velić iz Udruženja „Sigurne staze“

U sklopu projekta anketirani su građani Bora o stanju saobraćajne i urbanističke infrastrukture za ranjive učesnike u saobraćaju na području grada sa ocenom stanja bezbednosti. Veliki procenat građana je, kažu u ovom udruženju dao nisku ocenu.

Projektom „Staze urbane mobilnosti na teritoriji grada Bora“ predviđeni su seminari, edukacije, međunarodna konferencija, tehničko ubličavanje platforme, a biće predložene i izmene dokumenata iz oblasti saobraćaja i urbanizma na području Bora.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *