Privrednici su prethodna tri meseca koristili pomoć države, ali pre nego što su uspeli da poslovanje preduzeća vrate makar na pozitivnu nulu, novi talas korona virusa ponovo je doveo do vanrednih mera. Dok zabrinuti vlasnici firmi koje sve teže posluju i radnici kojima ponovo preti izostanak ličnog dohotka strepe od najgoreg scenarija, u najavi su nove mere pomoći države – isplata 60 odsto minimalca.

Kako je najavio ministar finansija Republike Srbije Siniša Mali  svim radnicima zaposlenim kod preduzetnika, kao i u mikro, malim i srednjim preduzećima, biće isplaćeno po 18 hiljada dinara, koliko iznosi 60 odsto minimalne mesečne zarade. Prva uplata će u ruke zaposlenih stići već do 10. avgusta, dok druga uplata sledi u septembru.

Pored toga, za jedan mesec će biti odloženi i porezi i doprinosi na zarade, rekao je Mali. Podsetio je da je dosadašnji paket podrške bio vredan 5,1 milijardu evra, a da će ova dodatna izdvajanja državu koštati još oko 66 milijardi dinara.

U novom paketu mera pomoći privredi, možda će se naći i mogućnost novog stopiranja mesečnih rata za građane i privredu po svim kreditima i lizing ugovorima, što bi značilo kao i prethodni put, zamrzavanje rata i nastavak otplate istih nakon isteka moratorijuma. Pregovori sa NBS su u toku, a ide se na to da se omogući moratorijum na bar još dva meseca.

Prema rečima ministar finansija, očekuje se da početkom naredne nedelje na sednici Vlade Republike Srbije bude usvojen i pravni akt kojim će jasno biti definisan nastavak direktne pomoći za privrednike.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.