Stočarstvo u teškoj krizi

BOR – Borsko selo Zlot je prepoznatljivo je po stočarstvu. Međutim, vreme krize i nestabilnih pariteti na tržištu poljoprivrednih proizvoda poslednjih decenija uslovili su da se broj grla i krupne i sitne stoke znatno smanji. Upućeni kažu da su stočari u Zlotu početkom pedesetih godina prošlog veka čuvali oko 53.000 ovaca, najviše na bačijama, a sada u oborima imaju svega oko 2.500 jedinki. Ista situacija je i kada je reč o mlečnim kravama čiji je broj od pre dvadesetak godina do danas smanjen više puta. Sa ovim problem suočava se i porodica Giginjerević, ugledni stočari iz Zlota.
U zaseoku Ogrez u ataru Zlota porodica Giginjerević čuva dvadesetak mlečnih krava simentalske rase, imaju desetak ovaca, nekoliko koza, tove i svinje. Uz to vode računa i o 35 košnica. Kao i svako napredno domaćinstvo u selu imaju baštu, plastenik. Obrađuju više od 20 hektara oranica. Međutim, zbog loših pariteta na tržištu, pre svega kada je reč o otkupu mleka bili su primorani da prekinu saradnju sa mlekarama sa kojima su do sada sarađivali. Svu količinu mleka koji prikupe sada pretvaraju u nadaleko poznati zlotski sir.
„Imali smo više od 30-tak grla. Trenutno imamo oko 20-tak krava. Planiramo još da smanjimo jer nemamo tržišnu cenu mleka, nemamo otkup, nemamo ništa. Tu smo načisto srozani jer nema ko da zaštiti proizvođače mleka. Saradivali smo sa Borskom i Podgoračkom mlekarom, sada ni sa jednom. Cena otkupa mleka je veoma niska 24 dinara po litru. Ispada da je mleko sada znatno jeftinije od kisele vode. To je apsurd. „Dejan Giginjerević, stočar iz Zlota.
U zlotskom udruženju odgajivača goveda simentalske rase kažu da je pre 15 godina kada je ovo udruženje osnovano na području Zlota evidentirano oko 6.000 mlečnih krava i isto  toliko teladi, junica i bikova. Poslednje evidencije pokazuju da je u štalama zlotskih stočara ostalo svega oko 1.300 krava muzara.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2qegb1″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *