Stručna praksa za 18 mladih, nezaposlenih Borana

0

Jedna od mera aktivne politike zapošljavanja u Boru je program stručne prakse gde se nezaposlena lica sa najmanje srednjim obrazovanjem stručno osposobljavaju u nekom od javnih preduzeća i ustanova u gradu. Po završetku stručne prakse angažovani mogu polagati i stručni ispit, a mnogi ostaju da rade u tim kolektivima. Danas je organizovana dodela 18 ugovora za stručno osposobljavanje u gradskom, javnom sektoru.

BOR – U Gradskoj upravi u Boru uručeno je 18 ugovora o obavljanju stručne prakse u sedam javnih preduzeća i ustanova. Reč je o nezaposlenim osobama sa srednjim, višim i visokim obrazovanjem koje će se od šest do 12 meseci stručno osposobljavati u javnom sektoru i primati nadoknadu od 32 do 36 hiljada dinara, mesečno u zavisnosti od stručne spreme. Za ovu namenu je iz gradskog budžeta opredeljeno šest miliona dinara, a u toku ove godine za istu meru aktivne politike zapošljavanja, iz gradske kase biće izdvojeno još toliko para.

„Pet godina Grad Bor zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje sprovodi programe stručne prakse koji su veoma važni mladim ljudima. Oni na taj način stiču priliku da rade kod preduzetnika i da se okušaju u sistemu rada„, naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Veliko mi je zadovoljstvo da su ovom merom aktivne politike zapošljavanja, u prvom ciklusu obuhvaćeni mladi lekari, vaspitačice, medicinske sestre, ekonomski tehničari, menadžeri, građevinski i saobraćajni inženjeri. Dobro je da je Grad prepoznao značaj stimulisanja obrazovnih profila koji nedostaju javnom sektoru i da izdvaja sve veća sredstva ka tom cilju„, istakla je Lidija Načić, direktorica borske Filijale NSZ.

S obzirom na to da je u Boru na evidenciji nezaposlenih najviše žena, u nadležnoj službi se programi podsticaja zapošljavanju prilagođavaju ovoj populaciji.

Ja obavljam stručnu praksu u Centru za socijalni rad u Boru. Za sada imam pozitivno radno iskustvo u ovoj ustanovi, a to je i moja zakonska obaveza nakon završenih studija. Pozitivno je i što stručnu praksu obavljam u rodnom gradu„, rekla je Marija Urošević, koja je već radno angažovana u ovoj ustanovi.

Inače, do kraja godine biće raspisan još jedan javni poziv namenjen javnom sektoru u Boru za angažovanje mladih nezaposlenih osoba na stručnoj praksi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *