Učenici Tehničke škole na praksi u RTV Bor

0

Regionalna televizija Bor danas je otvorila svoja vrata još jednoj grupi učenika, ovoga puta Tehničke škole u Boru, koji kroz školovanje izučavaju predmete primenjive u praksi na televiziji. Mogućnost da u svom gradu posete Televiziju i realizuju deo praktične nastave je veoma značajna za mlade ljude koji se školuju za atraktivna i inovativna zanimanja. 

BOR – Učenici trećeg razreda srednje Tehničke škole u Boru sa smera Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje, u okviru praktične nastave, posetili su Regionalnu Televiziju Bor. Deo gradiva koje izučavaju tokom školovanja na ovom inovativnom smeru, praktično je primenjiv i u radu na televiziji, pa im je saradnja sa Regionalnom Televizijom Bor, veoma značajna.

Tehničar za digitalnu grafiku i internet oblikovanje je novi smer, dosta je atraktivan za mlade, moderan je i tu se izučavaju predmeti koji su vezani i za televiziju. Učenici imaju priliku da nauče programe kao što su Fotošop i Ilustrator, u ovom slučaju konkretno Premier montaža i sve ostalo što ide uz montažu. Oni imaju dosta i praktične nastave gde sve teoretsko mogu da nauče, kako bi jednog dana kada se nađu u jednom ovakvom profesionalnom okruženju, znali da se snađu i primene sve veštine koje su stekli“, kaže Mihajlo Dragaš, profesor grafičkog dizajna u Tehničkoj školi.

Tokom obilaska televizijskog studija, montaže i režije, učenicima je pojašnjeno kako funkcioniše sistem proizvodnje i emitovanja televizijskog programa.

Učenici su danas mogli konkretno da vide kako se radi u televiziji, kako se emituje program i kako se montira materijal, kroz programe koje mi koristimo i način na koji to realizujemo. Videli su studio, režiju i sve ono što je potrebno da se „živa“ slika emituje u programu“, kaže Srđan Milijić, rukovodilac Tehničke službe u RTV Bor.

Većina učenika nije imala prilike do sada da vidi kako izgleda i kako funkcioniše televizija, pa je ovo iskustvo ostavilo na njih jak utisak.

Odlični utisci. Ono što smo učili u školi povezali smo sada ovde, nešto je već bilo poznato. Sad je vreme napretka tehnologije, tako da će meni ovo iskustvo dosta značiti u budućnosti“, rekao je Nemanja Stamenković, učenik trećeg razreda Tehničke škole u Boru.

Praksa je veoma važan deo obrazovanja, a mogućnost da u svom gradu vide kako se teoretsko znanje primenjuje u praksi, jako je značajno za mlade ljude koji se školuju za atraktivna i inovativna zanimanja kojih je na tržištu sve više.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *