Studenti rudarstva i geologije sadili Crni bor duž puta ka rudniku Jama

0

Studenti i profesori Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, ovih dana obavljaju stručnu praksu u kompaniji Srbija Ziđin Koper. Između ostalog, duž puta ka rudniku Jama u Boru posadili su mladice Crnog bora kako bi ozelenili postojeći prostor nadomak odlagališta raskrivke. Povod za organizovanje ove ekološke akcije bio je predstojeći Svetski dan zaštite okoline.

SRBIJA ZIĐIN KOPER, BOR – Studenti treće i četvrte godine Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu sa studijskog programa „inženjerstvo zaštite životne sredine“ posadili su duž puta ka rudniku Jama u Boru 300 sadnica Crnog bora. Akcija je organizovana u okviru obeležavanja Međunarodnog dana zaštite životne sredine. Studenti ove naučne ustanove, inače obavljaju stručnu praksu u pogonima kompanije Srbija Ziđin Koper.

Gotovo svake godine studenti Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu obavljaju terensku nastavu u pogonima rudarske kompanije u Boru, nekada u RTB-u Bor, a sada u kompaniji Ziđin Koper. To je posebno značajno za studente koji se bave zaštitom životne sredine, gde se na licu mesta mogu upoznati sa uticajem eksploatacije rude na okolinu i na načine kako se ti problemi prevazilaze, napominju nadležni iz ove naučne ustanove.

Ova akcija deo je šire strategije kompanije Srbije Ziđin Koper, posvećene očuvanju prirodnih resursa i zaštiti životne sredine, rekao je Džang Jičeng menadžer u ovoj firmi. „Od osnivanja Srbije Ziđin Koper kroz naše kontinuirane napore, različiti ekološki indikatori su dobili značajno poboljšanje. U 2023. godini prosečne godišnje koncentracije SO2 u gradu Boru bile su znatno niže od standarda EU. Ukupan broj dana sa viškom SO2 u vazduhu u gradu Boru je smanjen sa 156 dana u 2014. na 0 dana u 2023. godini. Do kraja 2023. godine uložili smo 223 miliona američkih dolara u različite projekte zaštite životne sredine. Takođe, u rekonstrukciju i modernizaciju topionice bakra uloženo je oko 360 miliona dolara. Samo u sistem za prečišćavanje emisija gasova uloženo je 220 miliona dolara. U Boru i Majdanpeku je sanirano oko 200 hektara devastirane zemlje, a zasađeno je 560 hiljada sadnica.Još jedan dobar primer naših kontinuiranih napora na sanaciji starih rudarskih deponija su „Visoki planiri“ u Boru, gde smo ozelelili 355 hiljada kvadratnih metara. Sadnja sadnica Crnog bora ispred rudnika „Jama” predstavlja ne samo simboličan gest već i opipljiv doprinos naporima kompanije Ziđin Koper u zaštiti životne sredine“ naglasio je Jičeng.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *