Suša na Džanovom polju

BOR – Nenad Atanacković poljoprivredni proizvođač iz Brestovca na Džanovom polju, žitnici Borske opštine, obrađuje oko 80 hektara, ali ovakvu lošu godinu ne pamti. Zbog višemesečne suše u najtežem stanju su usevi kukuruza, koji je nikao sporadično i nikakva kiša mu više ne može pomoći.
 
„Samo je dvadesetak odsto semena niklo, tako da o nekim značajnijim prinosima ne možemo ni govoriti, a kamo li o nekoj zaradi“ – kaže Nenad Atanacković.
 
Osim kukuruza i rod ostalih kultura će po svemu sudeći podbaciti. U očekivanju žetve ozimih kultura Nenadove prognoze su veoma pesimistične.
 
„Pšenica je ostala mala, a zrno smežurano. Prema našim procenama rod će u ovom delu borske opštine biti prepolovljen. Loše je nikao i lan. Na njivama u prolećnoj pripremi ga gotovo i nema, pa ćemo biti primorani da te parcele preoremo“ – dodaje Nenad Atanacković.
 
Nenadovo opredeljenje je da uzgaja raznovrsne kulture, jer ako je godina loša za jednu, rod drugih će mu nadomestiti gubitak u proizvodnji. Ove godine, međutim, neće biti u mogućnosti da vrati ni polovinu uloženih sredstava.
 
„Ove godine u pitanju je samo koliko ću biti u minusu“ – razočarano zaključuje Atanacković.
 
Zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji ga prate već treću godinu Nenad Atanacković na kraju dodaje da će površine koje obrađuje morati i dalje da smanjuje. Iako su mu planovi bili dalje povećavanje proizvodnje, od prošlogodišnjih stotinu naredne godine zasejaće tek polovinu.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2vwz2s“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *