Polugodišnja proizvodnja u borskim rudnicima

0
BOR – Za šest meseci ove godine u Rudnicima bakra Bor otkopano je 90 procenata planirane količine rude, a topionici će na dalju preradu  biti isporučeno približno 13 i po hiljada tona bakra u koncentratu, što je 85 odsto u odnosu na plan.
Junska proizvodnja približava se planiranoj količini i očekuje se da će do kraja ovog meseca u Rudniku bakra Bor biti proizvedeno 2.400 tona bakra u koncentratu, što je približno 90 odsto planirane količine. Najviše koncentrata, oko 70 odsto dobijeno je sa površinskog kopa Veliki Krivelj.
Proizvodnja na najvećem kopu je stabilna, kažu u Rudniku bakra Bor, sa dovoljno raskrivene rude dobrog sadržaja. Za sada se sa gornjih etaža uzimaju i manje količine koje su nepovoljne za flotiranje, pa je zbog toga, iskorišćenje bakra oko 80 procenata. Silaskom u niže slojeve rude, koja je bogatija bakrom, iskorišćenje će se povećati, time i količina dobijenog koncentrata.
Sa ovog kopa u junu je uklonjeno 30 odsto manje jalovine u odnosu na plan, a razlog su prekidi u radu transportnog zbog klizanja materijala oko odlagača na ivici starog borskog kopa i manji broj aktivnih kamiona. U Rudniku bakra Bor očekuju da će za desetak dana oba problema biti rešena i da će do kraja godine mesečno biti uklanjano oko dva miliona tona jalovine, što je 90 odsto plana.
U kriveljskoj flotaciji je završena potpuna automatizacija procesa flotiranja. Tehnološki proces pratiće se i voditi elektronski, na osnovu zadatih parametara. Tako će se eliminisati subjektivne procene i propusti, kažu u RBB-u i dodaju da u flotaciji poštuju zahteve nove tehnologije topljenja i isporučuju koncentrat sa sadržajem bakra većim od 20 procenata.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2vwyvt“ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *