LUKA, BOR- Sušom su naravno najviše pogođeni stočari, posebno oni koji imaju velike farme goveda. Jedan od njih je Ljubiša Repedžić iz Luke kod Bora koji gaji tridesetak kvalitetnih grla simentalske rase. On kaže da ni najstariji ne pamte ovakvu sušnu godinu i sasvim sigurno biće veoma teško obezbediti dovoljno hrane. Srećom dobro su rodila ozima žita i ostalo krmno bilje, ali kukuruz za silažu je osnovno hranivo i bez njega nema kvalitetne ishrane.

„Na 11 hektara gajim isključivo kukuruz za silažu, jer bez njega nema ni dobre hrane , a sami tim ni dovoljno kvalitetnog mleka“, započeo je priču Ljubiša Repedžić.

Ljubiša kaže da još uvek nije odlučio šta će da uradi, s obzirom na manjak hrane. Najprihvatljivija varijanta mu je da redukuje količinu:

Razmišljao sam da smanjim stočni fond, ali za sada sam se opredelio da u ishranu ubacim malo više sena, lucerku i koncentrata, a smanjićemo silažu“

Redukovana ishrana će se naravno odraziti na kvalitet i količinu mleka, koja će biti manja za trećinu od uobičajene u normalnim okolnostima.

Osim nedovoljno hrane , zbog vremenskih neprilika, stočarima je veliki problem i cena mleka. Mnogi su zatvorili farme, a i Ljubiša je , kako kaže, na prekretnici.

Razmišljam o proizvodnji jagnjećeg mesa, jer je potražnja za ovim proizvodom mnogo veća, a sa druge strane postojeća cena kravljeg mleka se ne menja nekoliko godina“, ističe Repedžić.

U svakom slučaju cena mleka od 36 dinara za litar, uz premiju koja nije redovna, ne može nikako da pokrije ni osnovne troškove pogotovo u godini kakva je bila ova.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/1hUOBfIR2jg“ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.