U Boru je od početka 2019. godine rođeno dvadeset beba, što je lepa vest, ali ne dovoljno kako bi se promenio trend nataliteta koji već deceniju idi silaznom putanjom. Za 18 godina, stotinu porođaja manje, rezultat je koji ne daje dobre prognoze ni za narednih deset godinas.

BOR – Za dvadesetak dana 2019. godine, u borskom porodilištu rođeno je 20 beba. Uprkos tome, trend opadanja broja novorođene dece u Boru, kao i u većini zemalja u regionu, je više nego primetan.

To potvrđuju i podaci da je 2018. godine u Boru rođeno 369 beba, 2017. godine  424, a godinu pre toga 409. Primetan je i drastičan pad u odnosu na 2000. godinu kada je bilo 524 porođaja što je najniži broj u odnosu na devedesete godine kada je rođeno 700 beba„, kaže dr Goran Golubović, načelnik Odeljenja ginekologije Opšte bolnice u Boru. Za 18 godina, stotinu porođaja manje, rezultat je koji ne daje dobre prognoze ni za narednih deset godina, naglašava dr Golubović.

Faktori koji utiču na smanjenje broja novorođenčadi iz godine u godinu su sve brojniji, a najčešće je to nizak društveni standard, loša finansijska situacija i neizvesna budućnost, zbog čega se parovi sve kasnije odlučuju za potomstvo, a porodice su sve malobrojnije. Za prostu reprodukciju potrebno je da svaki bračni par dobije dvoje dece, a treće bi bilo samo korak ka rastu nataliteta. Imajući to u vidu, situacija je alarmantna, jer se parovi sve teže odlučuju i za prvog potomka, pa bela kuga poprima sve veće razmere.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *