Sve uspešnije lečenje matičnim ćelijama

BOR- Matičnim ćelijama  iz pupčane vrpce novorođenčadi  u evropskim zemljama leči se više od stotinu bolesti, a oko 200 oboljenja je u fazi istraživanja, rečeno je na predavanjima o značaju matičnih ćelija u borskom Domu zdravlja. Naučnici na polju terpije  matičnim ćelijama u narednim godinama očekuju dalji razvoj saznanja  u primeni i kod drugih bolesti.

 „Na početku rada najveći uspeh imali smo u lečenju krvnih bolesti, a mogućnosti ima i kod izlečenja  drugih bolesti“,rekao je dr Stefan Krstić iz firme „Bio Save“ iz Lajpciga.

 Nemačka privatna banka matičnih ćelija iz Lajpciga jedna je od 11 inostranih koje funkcionišu u  Srbiji i za sada u njoj 150 hiljada porodica čuva matične ćelije.

 „Od 150 hiljada uzoraka imali smo 30 izlečenja“, dodao je dr Krstić.

 Očekuje se da će u Srbiji  uskoro  biti otvorene  dve javne banke matičnih ćelija, kapaciteta 20 hiljada mesta, u Beogradu i Kragujevcu. Cilj je, istaknuto je na predavanjima u Boru, da se poveća svest  o značaju lečenja matičnim ćelijama. Najveće interesovanje za sada  je u Beogradu, a i u Boru je bilo porodilja koje su odlučile da sačuvaju matične ćelije. Medicinski radnici u zdravstvenim ustanovama  su obučeni za uzimanje uzoraka, a ukupna cena čuvanja matičnih ćelija u inostranim bankama i njihova primena je od 1.200 do blizu dve hiljade evra.

Uspešno lečenje matičnim ćelijama, 20. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *