Prekogranična saradnja u turizmu

NEGOTIN- S obzirom da opštine Negotin i Kladovo podržavaju ROSEB inicijativu, kao i saradnju sa susednim državama, Bugarskom i Rumunijom, imajući u vidu položaj i mogućnosti koje im se zbog toga pružaju, logično je bilo da se sastanemo u Negotinu, a da Inicijativu potpišemo u Kladovu, rekao je između ostalog Vladan Jeremić, direktor Regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije- RARIS, na čiju je inicijativu u Negotinu i održan sastanak sa predstavnicima turističkih organizacija svih osam opština Borskog i Zaječarskog okruga, kao i sa svim zainteresovanim partnerima koji u ROSEB inicijativi vide šansu za još uspešniju saradnju u oblasti turizma u pograničnoj regiji.  

Inicijativa za prekograničnu saradnju u turizmu – ROSEB, trebalo bi da bude  nov, dugoročni  impuls u dosadašnjoj saradnji zemalja suseda:  Rumunije, Bugarske i Srbije. ROSEB inicijativa nije deo niti jednog projekta, a nastala je na osnovu naših iskustava u vezi sa do sada realizovanim, bilateralnim, projektima.  ROSEB inicijativa, Srbija – Rumunija – Bugarska, je zajednička trilateralna inicijativa koja ima za cilj da poboljša pametan, inkluzivan i održivi društveno-ekonomski razvoj kroz poboljšanje turizma i održivog korišćenja prirodnog i kulturnog nasleđa prekograničnog područja. Inicijativa je pokrenuta krajem 2015. godine, a nastala  je pod direktnim uticajem poziva za podnošenje predloga projekata u okviru INTEREG programa prekogranične saradnje između Rumunije i Srbije, Rumunije i Bugarske i Srbije i Bugarske. ROSEB Inicijativa obuhvata pogranične okruge Srbije, Rumunije i Bugarske, konkretno opštine Borskog i  Zaječarskog okruga, u Bugarskoj  Vidin, Montanu i Vrace, a u Rumuniji Mehedinci, Dolj i Olt, sa  blizu 2,2  miliona stanovnika. Turizam je zajednički prioritet u  sva tri INTERREG prekogranična programa saradnje. U procesu identifikacije i pripreme projekata, postalo je jasno da za jedan broj projekata koji se bave turizmom, učešće samo  dve zemlje nije bilo dovoljno. Neke od projektnih ideja, kao što su: razvoj novih turističkih proizvoda, zajednički marketing i promocione inicijative, veze s postojećim evropskim inicijativama, i mnoge druge, su zahtevale učešće i treće zemlje. Specifični ciljevi ROSEB inicijative su stvaranje platforme za saradnju u turizmu uspostavljanjem prekogranične mreže zainteresovanih strana u turizmu kao i podrška pri korišćenju zajedničkih turističkih potencijala uspostavljanjem mehanizama za zajedničku procenu potreba, određivanja prioriteta, planiranja akcija i realizaciju projekata“,  podvukao je Vladan Jeremić, direktor RARISA-a, na prezentaciji ROSEB Inicijative u Negotinu.

Prvi krug konsultacija o ROSEB inicijativi vodile su organizacije iz svakog pograničnog regiona, koje su je zapravo i osmislile, a to su : RARIS, Vidinska Komora trgovine i industrije u Bugarskohj i ARoTT – Rumunsko udruženje za  transfer tehnologije i inovaciju. Podršku inicijativi u našoj Republici do sada su pružili Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije RS i Kancelarija za Evropske integracije. Zvanična ceremonija potpisivanja i zvaničan početak ROSEB Inicijative biće organizovani u drugoj nedelji oktobra, u opštini Kladovo. 

 

RARIS-Prekogranična saradnja, 20. septembar 2016. (RTV Bor)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *