Sve veće interesovanje Borana za unapređenje energetske efikasnosti kuća i stanova

0

Već nekoliko godina Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave sufinansiraju projekte koji doprinose uštedi energije u kućama i stanovima. Grad Bor je jedan od partnera države u realizaciji ovih poslova, a pozitivno je da sazreva svest građana o potrebi ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti stambenog prostora i da je sve više prijavljenih na ovu vrstu konkursa.   

BOR – U cilju poboljšanja energetske efikasnosti kuća i stanova više od 160 Borana potpisalo je ugovor o dodeli subvencija za ovu namenu, na osnovu prošlogodišnjeg konkursa. Najviše zainteresovanih građana bilo je za zamenu stolarije i izolaciju fasada, čak 147, a povećava se interesovanje i za programe zamene kotlova i mreže na sistemima za grejanje. Kao i prethodnih godina, polovinu sredstava za realizaciju mera poboljšanja energetske efikasnosti objekata izdvojili su Ministarstvo rudarstva i energetike i Grad Bor, a ostatak građani.

Mere unapređenja energetske efikasnosti stanova i kuća koje zajedno sa državom subvencionišemo su raznovrsne. Građani imaju mogućnost da se opredele za zamenu stolarije, izolaciju fasade i krova, postavljanje solarnih panela, zamenu kotlova i instalacija za grejanje. Dobro je da sve više sazreva svest o potrebi uštede enegrije i ulaganja u tu oblast i mi ćemo zajedno sa državom nastaviti finansijski da prodržavamo ovakve projekte koji svima donose benefit„, istakao Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora prilikom dodele ovih ugovora.

Opredeljena sredstva po ovom konkursu iznose 37 i po miliona dinara, od kojih je Ministarstvo obezbedilo 22 miliona, a Grad Bor 15 i po miliona dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *