Sve veći broj turista u poseti Bogovinskoj pećini

0

BOLJEVAC / BOGOVINA – Bogovinska pećina je zaštićeno dobro 3.kategorije, a svojom dužinom od 6 hiljada metara spada u najduže pećine u Srbiji. Nalazi se na istočnom obodu Južnog Kučaja, u ataru sela Bogovina, na 12 kilometara od Boljevca. Jedna je od najlepših pećina u Srbiji i turističkih dragulja opštine Boljevac.

Ono što je našim gostima najinteresantnije kada dođu u Boljevac, i što svima preporučimo da obiđu upravo je, osim planine Rtanj, Bogovinska pećina. Najviše im se dopadaju te dvorane kroz koje prolaze uređenim delom staze koja je duga negde oko 540 metara. Dostupne dvorane u tom delu su Rudarska dvorana posvećena bogovinskim rudarima, Koncertna dvorana, Dvorana kiklopa odnosno divova i Hajduk Veljkova dvorana“, kaže Marina Vasić iz Turističke organizacije Opštine Boljevac.

Da bi se prirodne lepote iskoristile kao turistički potencijal, neophodno je uložiti sredstva u uređenje, učiniti ih dostupnim turistima. Radove u Bogovinskoj pećini finansirala je Opština Boljevac uz pomoć Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, tako da su unutar pećine uređene staze i osvetljenje, a plan je da se i put koji vodi do pećine u naredom periodu poboljša.

Prošle godine pećinu je posetilo nekoliko hiljada turista, a ova sezona prati prošlogodišnju, pa su turistički poslenici u Boljevcu veoma zadovoljni“, kaže Marina Vasić.

Bogovinska pećina samo je jedan od turističkih potencijala Opštine Boljevac, a u ovoj ekološkoj opštini koja taj status nosi punih 25 godina, turizam je u punom razvoju što potvrđuje kontinuirano povećanje broja gostiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *