Svetska banka u RTB-u Bor

BOR – Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen sa saradnicima posetio je Rudarsko topioničarski basen Bor. Tom prilikom obišli su pogon nove topionice i fabrike sumporne kiseline u kombinatu bakra i razgovarali sa rukovodstvom RTB-a Bor o proizvodnji i izlasku iz procesa restrukturiranja.
„Svetska banka je uvek bila izričita u zahtevu – hoćemo čisto nebo iznad Bora, čistu reku, da tlo više ne bude zagađivano i da ljudi udišu čist vazduh. Pritisak koji je vršila na nas da se aktivira nova metalurgija je doprineo da ovo stvarno i bude gotovo. Mi smo završili i oni su se na „licu mesta“ uverili u to.“ – naglasio je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.
Osim realizacije najvećeg ekološkog projekta na Balkanu, sa predstavnicima Svetske banke razgovarali smo i o izlasku RTB-a Bor iz procesa restrukturiranja, dodao je Spaskovski.
„Razgovarali smo i o izlasku naše kompanije iz restrukturiranja. Predat je UPPR i ovih dana očekuje se „otvaranje procesa“. Taj proces mora biti završen u roku koji je premijer Aleksandar Vučić objavio za RTB Bor i „Resavicu“. Moramo ispoštovati obećanje da će za godinu dana to biti gotovo i moramo izaći iz restrukturiranja. Lično očekujem pozitivan ishod.“ – naglasio je Spaskovski.
„Zavaljujemo se generalnom direktoru na pozivu da posetimo RTB Bor. Kao što znate, već dugo radimo sa ovim regionom i sa kombinatom bakra. Zanimalo nas je da čujemo od direktora više o Unapred pripremljenom planu reorganizacije preduzeća koji su predali nadležni institucijama, kako bi izašli iz restrukturiranja. Uvek želimo da znamo šta funkcioniše, a šta ne funkcioniše u procesu restrukturiranja kompanija koje se nalaze na spisku Agencije za privatizaciju, jer Vladi Srbije pružamo podršku u tom sektoru. Čuli smo koji koraci su preduzeti u RTB-u Bor da bi se ovaj proces završio i da bi kombinat bakra dostigao finansijsku održivost. Drago nam je što su planovi da se ceo proces  završi do krajnjeg roka koji je premijer odredio. Želimo puno uspeha RTB-u Bor.“ – rekao je Toni Varheijen, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji.
Očekuje se da kompletan proces bude završen do kraja maja 2016. kada je poslednji rok koji je odredila Vlada Srbije, za izlazak RTB-a Bor iz restrukturiranja.

[iframe src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2q6759″ width=“600″ height=“450″ frameborder=“0″ allowfullscreen=“allowfullscreen“ ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *