Subvencije u razvoj poljoprivrede

BOR – Poljoprivredni proizvođači u borskoj opštini će početkom juna moći da konkurišu za bespovratna sredstva koja će biti izdvojena iz opštinskog budžeta za sufinansiranje pet programa. Od ukupno 20 miliona dinara najviše sredstava, više od polovine, biće utrošeno za kupovinu priplodnih ovaca, goveda i koza.
„Što se tiče uslova stočar će morati da ima najmanje tri goveda i minimalno za toliko će moći da konkuriše. Pri kupovini on plaća ceo iznos i kasnije opština će sufinansirati do 50 odsto sredstava. Ukoliko konkuriše za kupovinu koza i ovaca u štali mora da ih ima namanje deset“ – rekao je član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Aleksandar Micić.
Pošto je osnovni cilj lokalne samouprave Bor razvoj stočarstva, u ovoj godini nastavljeno je i besplatno veštačko osemenjavanje goveda. Za te namene iz agrarnog budžeta izdvojeno je šest i po miliona dinara. Osim razvoj stočarstva opština Bor će sufinansirati i kupovinu sadnog materijala iz oblast voćarstva i vinogradarstva. Za nabavku svih vrsta sadnica biće uloženo milion i 600. 000 dinara, po domaćinstvu do 40 odsto vrednosti kupljenog materijala. Za rad tri udruženja – sakupljača lekovitog bilja, proizvođača u zaštićenom prostoru i udruženja pčelara iz opštinskog budžeta izdvojeno je blizu milion dinara.
„Ove godine sufinansiramo nabavku opreme iz oblasti pčelarstva, do 50 odsto po svakom udruženju ili maksimalno 250. 000 dinara. Za nabavku opreme za plastenike izdvojili smo 200. 000 dinara. Isto toliko izdvojili smo i za Udruženje sakupljača lekovitog bilja“ – dodao je Micić.
Osnovni uslov za dobijanje bespovratnih sredstava je da je poljoprivredno domaćinstvo registrovano, a prednost će imati domaćinstva koja žive od poljoprivrede i uplaćuju penziono i socijalno osiguranje. Predstavnici lokalne samouprave planiraju da do kraja maja posete sva sela i poljoprivredne proizvođače upoznaju sa programom podrške razvoju poljoprivrede opštine Bor.
[iframe frameborder=“0″ width=“600″ height=“450″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x2q66q2″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *