Svetski dan autizma

SRBIJA – Danas je Svetski dan osoba sa autizmom. Cilj obeležavanja je podizanje svesti i da se skrene pažnja na ovaj kompleksni razvojni poremećaj. U Boru je, između ostalog, obeležen podelom brošura o ovom stanju kod dece. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je poslednjih godina sve više dece sa autizmom.

Na svetski dan osoba sa autizmom zabrinjavajući podaci. Zvaničan broj  dece sa autizmom ne postoji, ali prema istraživanjima američkog Centra za kontrolu bolesti, u razvijenim zemljama na 68 dece jedno ima autistične smetnje. U Srbiji više hiljada dece ima ovaj kompleksni razvojni poremećaj, a tačan podatak za borsku opštinu se ne zna. Procenjuje da je broj takve dece dvocifren. Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je poslednjih godina sve više dece sa ovim poremećajem.

“Zvanična nauka nema odgovor na pitanje zašto je u porastu broj dece sa autizmom. Sasvim je izvesno da kombinacija čitavog niza faktora, nasleđe,zagađena sredina sve to utiče na mozak i sazrevanje mentalnih procesa i dovoljni su neki „okidači“ koji mogu da izazovu u nekom ternutku poremećaj kod dece”, rekao je Miodrag Nedeljković defektolog u ŠOSO Vidovdan u Boru.

Da bi se što uspešnije prevazilazili problemi dece sa autizmom neophodno je, pre svega, da se roditelji organizuju i u sadarnji sa određenim obrazovnim i drugim ustanovama od lokalne samouprave zatraže sistemsko rešenje, ističe Miodrag Nedeljković.

Za sada se rad sa decom sa autizmom organizuje u privatnim ambulantama i ordinacijama, uglavnom u Beogradu. Za mesečni tretman roditelji moraju da izdvoje oko 1.000 eura. Kada bi se ta sredstva udružila na nivou svake lokalne zajednice efekat bi bio značajno veći, dodao je Nedeljković. Svetski dan osoba sa autizmom u borskoj opštini, između ostalog, je obeležen i podelom brošura o ovom razvojnom poremećaju.

[iframe frameborder=“0″ width=“480″ height=“270″ src=“//www.dailymotion.com/embed/video/x41kzs3″ allowfullscreen ]
Svetski dan autizma, 02. april 2016. (RTV Bor) by rtvbor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *