Svetski dan bez duvanskog dima

BOR – Na Svetski dan bez duvanskog dima 31. maj, Svetska zdravstvena organizacija i Sekretarijat Okvirne konvencije o kontroli duvana pozivaju sve države da se pripreme za uvođenje bezličnih ( standardizovanih) pakovanja duvanskih proizvoda.

„Bezlična pakovanja se od 2012. godine koriste u Australiji, a prošle godine je u Velikoj Britaniji, Irskoj i Francuskoj usvojen zakon o bezličnim pakovanjima cigareta, koji je počeo da se primenjuje od maja ove godine. Bezlična pakovanja, kako je istaknuto na Svetski dan bez duvanskog dima, smanjuje privlačnost duvanskih proizvoda i samim tim njihovo reklamiranje, ograničava lažno obeležavanje duvanskih proizvoda i povećava efikasnost zdravstvenih upozorenja o štetnosti duvana“, kaže Ana Točević iz Zavoda za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru.

„Svetski dan bez duvanskog dima Zavod za javno zdravlje „Timok“ obeležava manifestacijom na trgu u Zaječaru, dok su borski Dom zdravlja i preventivne službe imale akciju provere glikemije, krvnog pritiska, triglicerida i holesterola u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Boru. I ovoga puta na Svetski dan bez duvanskog dima ističemo da ne postoji ni jedna korisna komponenta u duvanu i zato treba ostaviti duvan i istrajati u svojoj odluci, a mi smo tu da pomognemo građanima u odvikavanju od pušenja“, kaže Marina Vojnović iz Zavoda za javno zdravlje „Timok „ Zaječar.

[iframe width=“480″ height=“270″ src=“https://www.youtube.com/embed/Fgmc5jti2J4″ frameborder=“0″ allowfullscreen ]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *