Svetski dan bubrega se obeležava svakog drugog četvrtka u martu pod pokroviteljstvom Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacija za bubreg. Ove godine je to 9.mart. Obeležavanje ovog datuma ima za cilj podizanje svesti javnosti o važnosti bubrega, o zastupljenosti i ozbiljnosti bolesti ovih organa, kao i o neophodnosti prevencije i mogućnostima uspešnog lečenja. Slogan kampanje je „Pripremimo se za neočekivano, podržimo najugroženije“.

BOR – Povodom Svetskog dana bubrega na platou Doma kulture u Boru organizovana je akcija merenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. Zainteresovani su osim zdravstvenih pregleda imali mogućnost da dobiju preporuke ili savete lekara, a deljen je i promotivno-preventivni materijal o očuvanju zdravlja bubrega.

Preporuka lekara je da građani koji u porodici već imaju obolelog od bubrežnih bolesti, preventivno na svakih šest meseci obave kontrolne preglede, a češće proveru krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.  U Boru osim 35 pacijenata na hroničnoj dijalizi ima i 15 bubrežnih bolesnika koji su u fazi preddijalize i čije se stanje intenzivno prati i primenjuje odgovarajuća terapija.

Gradsko Udruženje bubrežnih bolesnika, edukacijom i drugim aktivnostima pomaže obolelima da olakšaju invaliditet.

Jedan od hroničnih višedecenijskih problema zdravstva u Srbiji je, između ostalih mali broj transplatacija bubrega u odnosu na broj pacijenata koji su na listi čekanja za donorstvo. Iako je važno postojanje efikasnih mera za sprečavanje nastanka i daljeg napredovanja bolesti bubrega, podjednako je bitna podrška društvene zajednice kako obolelima tako i njihovim negovateljima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.